Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 17 augustus 2008    Evangelie van 2008-08-17
 titelWaterprocessie op de Maas
beschrijvingUniek in Nederland!

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Onze Lieve Vrouwekerk van Maastricht door paus Pius XI tot basiliek is verheven. In het kader van dit jubileum zijn enkele grootse festiviteiten georganiseerd, waaronder de “Waterprocessie”.

Deze processie, die zal bestaan uit een dertigtal grotere en kleine boten, zal op zondag 17 augustus vanuit Sint-Pieter over de Maas varen tot aan de aanlegsteiger van Stiphout aan de Kesselskade, en vandaar verder gaan door de straten van de binnenstad naar de Onze Lieve Vrouwekerk, waar de afsluiting zal plaatsvinden.

Om 9.45 uur is de Hoogmis op Slavante, waarbij de koren van Sint Pieter de mis van Brückner zullen zingen. Om 11.00 daalt men in kleine processie af van Slavante naar de aanlegsteiger. Ondertussen hebben alle groeperingen al plaatsgenomen op de boten, en kan om 11.30 uur de Waterprocessie van start gaan. Vanaf 11.45 uur wordt gezorgd voor muziek op de Kesselskade, waar de eerste boot verwacht wordt om 12.20 uur.

Na aankomst van de laatste boot, namelijk de grote ponton van Maasbracht, stelt om 12.45 de “landprocessie” zich op, en vertrekt in dezelfde volgorde als de Waterprocessie, via Kesselskade, Maastrichter Brugstraat, Kersenmarkt, Smedenstraat, Havenstraat, Plankstraat, Onze Lieve Vrouwe Plein, naar de Onze Lieve Vrouwekerk, waar de afsluiting plaatsvindt. Tot slot is er nog een “nazit” in de pandtuin van de basiliek.

Aan de Waterprocessie doen de volgende groeperingen mee: een ensemble klaroenblazers, het Gilde van Sint Pieter, Saurus, de MWC, de Waterscouting Jan van Gent, de communicantjes van de Onze Lieve Vrouw en Sint-Pieter, het Dragersgilde van de Sterre der Zee en de Broederschap van de Sterre der Zee, Frank Steijns met zijn carillon, de koren van Sint Pieter op de Berg en van Sint Pieter beneden, de Rozenkransgroep en de Gordel van Maria, Dragers en oud-prinsen, de Fanfare Sint-Joezep, het Reuzengilde, de Tempeleers, de Suisses, het Processiekruis, de Koninklijke Harmonie 1825, het Basilicakoor, de Broederschap St. Jozef, het Graf van Sint Servaas, het Mestreechs Rizzjemint, en natuurlijk de kerkbesturen, de acolieten en de geestelijkheid van de Onze Lieve Vrouw en Sint Pieter.

info(043) 356 13 30 (kantoor parochie)
www.sterre-der-zee.nl
locatieSint-Pieter over de Maas
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl