Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 26 juli t/m zondag 10 augustus 2008    Evangelie van 2008-07-26
 titelOude Russische Ikonen
beschrijvingOude Russische ikonen in Noordwijk aan zee

Van 26 juli tot en met 10 augustus is Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan zee het huis voor een bijzondere collectie Oude Ikonen

Wat is er te zien
Het zijn een honderdtal voornamelijk Russische ikonen uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Op de tentoonstelling zijn een aantal grote ikonen uit een Ikonostase te zien, maar het accent ligt toch op de kleinere ikonen, die thuis voor de privé devotie werden gebruikt.

Topstuk
Een van de topstukken op deze tentoonstelling zijn de z.g. Koningsdeuren, die afkomstig zijn uit midden van een Ikonostase.

In een orthodoxe kerk is het altaar afgescheiden van de gelovigen door een wand vol met ikonen, de ikonostase genoemd. In het midden van deze wand bevinden zich de Koningsdeuren. Door deze deuren mocht alleen de priester treden. Voor de deuren werd het evangelie voorgelezen en werd de communie uitgereikt.

Op deze manshoge Russische koningsdeuren zijn de portretten van de vier evangelisten afgebeeld en de aankondiging van de aartsengel Gabriël aan Maria. De portretten zijn geplaatst tegen een prachtige blauwe achtergrond, die met gouden ranken en vazen versierd is. De koningdeuren komen uit de 17e eeuw uit Moskou uit het atelier van Semjon Oesjakov. Semjon Oesjakov (1626-1686) is een van de weinige ikonenschilders die met naam bekend is. Hij werkte in het atelier van het Kremlin en werd de “schilder der Tsaren”genoemd. De stijl, die hij introduceerde was beïnvloed door de westerse renaissance. Hij schilderde op een meer naturalistische wijze, zoals zichtbaar is in de bewerking van de ogen en de schaduwwerking in de gezichten.

Certificaat
Alle ikonen op deze tentoonstelling zijn met veel zorg, kennis en liefde bijeengebracht door Drs Ingrid Zoetmulder, ikonenexpert en beëdigd taxateur.

Alle ikonen die te koop zijn, worden geleverd met een certificaat van echtheid.

Openingstijden
De tentoonstelling is van 26 juli tot en met 10 augustus
Iedere dag geopend van 11.00 - 18.00 uur

Waar
Grand Hotel Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 AB Noordwijk aan zee

infoIngrid Zoetmulder
(06) 5123 6268
info@russianicons.net
www.russianicons.net
locatieGrand Hotel Huis ter Duin, Koningin Astrid Boulevard 5
plaatsNoordwijk Aan Zee (Zuid-Holland)
postcode22
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl