Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 3 juni 2008    Evangelie van 2008-06-03
 titelPater Karelwandeling
beschrijvingOp dinsdag 3 juni 2008, de eerste verjaardag van de heiligverklaring van pater Karel Houben, organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een 17 km lange pelgrimswandeling naar zijn geboortehuis in Munstergeleen, dat tot een veelbezocht heiligdom is geworden.

Startpunt van de wandeling is een kerk die vorig jaar eveneens veel aandacht trok: de Amelbergakerk van Susteren. Bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart in 2007 werd dit gebedshuis tot basiliek verheven. Deze kerk is het enige restant van een vrouwenklooster uit de 10e eeuw, waarvan Amelberga de eerste abdis was.

In de kerk van Susteren wordt de pelgrimage om 10.00 uur geopend met het pelgrimsreisgebed. Onderweg worden nog twee bijzondere plaatsen bezocht: het tien eeuwen oude zaalkerkje van het grensstadje Millen (D), en de Rosakapel op de Kollenberg, waar de stadspatrones van Sittard wordt vereerd en waarheen vanaf 1669 de beroemde jaarlijkse stadsprocessie trekt.

De pelgrims komen tegen 16.00 uur aan in het heiligdom van Pater Karel in Munstergeleen, waar de tocht wordt besloten met een korte gebedsdienst.

Zowel start- als eindpunt liggen een kwartiertje lopen van een treinstation. Na afloop kan men via een mooie wandeling langs de Geleenbeek doorlopen naar station Geleen-Oost. Van daaruit is -met overstap in Sittard- terugkeer naar Susteren mogelijk.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Opgave vooraf is ook niet nodig: op tijd (10.00 uur) aanwezig zijn in de parochiekerk van Susteren is voldoende.

Karel Houben (geb. 1821) trad in 1845 toe tot de congregatie van de passionisten en werkte vooral onder de verpauperde Ierse mijnwerkers en fabrieksarbeiders in Engeland en vanaf 1857 in een buitenwijk van Dublin. Pater Karel kreeg de bijnaam 'de man met de zegenende handen'; velen vonden bij hem troost en genezing. Al tijdens zijn leven werd hij als een heilige beschouwd. Na zijn dood bleven gelovigen zijn graf bezoeken. Ook zijn geboortehuis in Munstergeleen werd een pelgrimsoord. De passionisten stichtten er in 1935 een gedachteniskapel, die steeds meer pelgrims trok. De toestroom van pelgrims uit heel Limburg en de rest van Nederland is na zijn heiligverklaring op 3 juni 2007 alleen maar sterker geworden.
afsluiting gehouden in de ernaast gelegen St.Foillankerk. Daarna is er gelegenheid om de imposante, twaalf eeuwen oude Dom te bezichtigen en de gezellige binnenstad van Aken te bezoeken.

infoStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
www.spvlimburg.nl
locatieAbdij Rolduc
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl