Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 26 mei t/m zondag 14 september 2008    Evangelie van 2008-05-26
 titelIconen: schilderijen of liturgie?
beschrijvingIn samenwerking met het Russisch-orthodoxe klooster te Hemelum is er vanaf 12 mei tot 14 september 2008 een bijzondere iconen expositie in het museum kerkelijke kunst.

De belangrijkste bedoeling van de expositie is om met andere ogen naar iconen te kijken dan doorgaans het geval is, benadrukt wordt haar liturgische betekenis niet alleen in de Russische-orthodoxe, maar ook in de Grieks, Roemeens, Servisch of Pools-orthodoxe kerken etc. Dit betekent dat niet de uiterlijke, kunstzinnige pracht - hoe bijzonder en mooi ook, maar de betekenis in het dagelijkse/liturgische leven voor de orthodoxe gelovigen centraal staat in deze expositie. Dus de icoon is in de orthodoxe traditie geen religieuze afbeelding of schilderij, maar een onlosmakelijk deel van de liturgie en geloofsleven, waar eer aan gegeven wordt.

Een schilderij bekijk, bestudeer je, analyseer je en je kunt er zelfs voor staan bidden, maar een icoon vereer je.

Iconen worden sinds het 7e en laatste Oecumenische Concilie van de ongedeelde christelijke kerk in 787 vereerd vooral in de orthodoxe landen midden en oost Europa. In het westen zijn na het Grote Schisma in 1054 vooral de beelden gebleven. Pas in de 19e eeuw werden hier in het westen de iconen vooral door hun prachtige schilderkunst en uitstraling tentoongesteld en nageschilderd, ook dit is in het museum te zien.

Openingstijden:

van 12 mei tot 14 september

maandag t/m zaterdag

11.00 tot 17.00 uur

infokerkelijkekunst.workum.nl
Mevr. C. Kuipers, (0515) 543 159
of (0515) 542 023
kerkelijkekunst@workum.nl
locatieNoard 173, 8711 AE
plaatsWorkum (Groningen)
postcode87
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl