Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 23 mei 2008    Evangelie van 2008-05-23
 titelMaria Zingt
beschrijvingMariakapel Moergestel heeft op 23 mei primeur:

Maria Zingt: samen populaire Marialiedjes zingen

Bij de Mariakapel langs de weg van Oisterwijk naar Moergestel wordt op vrijdagavond 23 mei voor de eerste keer Maria Zingt georganiseerd. Onder leiding van het Moergestelse kerkkoor Cantate Domino en met ondersteuning van accordeonist Cees van Alphen uit Udenhout worden door de aanwezigen samen Marialiedjes gezongen.

Veel mensen kennen veel verschillende Marialiedjes. Ze behoren tot de muzikale canon van Noord-Brabant. Tijdens heilige missen en bij bijeenkomsten in kapellen blijkt keer op keer dat mensen met veel plezier samen Marialiedjes zingen. Voor de Moergestelse culturele organisatie Stichting WieKentKunst was dat reden om Maria Zingt te organiseren. Deze stichting nam vorig jaar ook het initiatief tot de Ermelindisprocessie die met zoveel succes door Moergestel trok.

Het initiatief is mede ingegeven door het Jaar van het Religieus Erfgoed. De organisatie stelt zich op het standpunt dat religieus erfgoed niet alleen stoffelijk is van aard (kerken, kapellen, wegkruizen), maar dat heel veel mensen nog gebruiken, rituelen en gezangen kennen uit de tijd van het rijke Roomsche Leven. Dat is óók religieus erfgoed. Over dat aspect geeft de Moergestelse schrijver Paul Spapens aan het begin van Maria Zingt een toelichting. Pastoraal werker Theo Schepens geeft bij elk Marialied de achtergrond daarvan.

Voor Maria Zingt zijn door dirigente Maike van Aalen van kerkkoor Cantate Domino zestien Marialiedjes geselecteerd. De ‘playlist’ geeft een keur aan (meest bekende) Marialiedjes te zien. Waaronder ‘evergreens’ als ‘God groet U zuiv’re bloeme’, ‘Te Lourd’ op de Bergen’ en ‘Wij groeten U, o Koningin’.

De aanwezigen krijgen gratis een bundeltje met de teksten uitgedeeld. Deze geste is mogelijk gemaakt door Ondernemend Moergestel. Maria Zingt begint om 19.30 uur en gaat altijd door, ook als het weer wat minder is. De presentatie is in handen van Eric Kolen van het wekelijkse erfgoedprogramma Brabantleeft! van Omroep Brabant. Er bestaan plannen om Maria Zingt volgend jaar bij meer Mariakapellen in Noord-Brabant te organiseren. Dit zal door de Stichting Brabant op Zicht nader worden uitgewerkt.

infoPaul Spapens
(06) 388 91 692
locatieBij de Mariakapel aan de Oisterwijkseweg (op de grens van Moergestel/Oisterwijk)
plaatsMoergestel (Noord-Brabant)
postcode50
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl