Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 25 mei 2008    Evangelie van 2008-05-25
 titel150 jaar Sint Urbanusparochie
beschrijvingDit jaar bestaat de Sint Urbanusparochie 150 jaar als parochie. Hiervoor bestond de parochie ook al, maar dan als Statie. Al in 1350 wordt er in Duivendrecht door de Rooms Katholieke gemeenschap een kapel gebouwd. In 1461 geeft paus Pius II de toestemming om er de Heilige Mis te celebreren. Rond 1544 wordt er een nieuwe kapel gebouwd.
Tijdens de hervorming (1587 tot 1653) worden de katholieken vervolgd. Het katholieke geloof wordt veboden.

In die periode ontstaand er schuilkerken en komen de gelovigen, net als de eerste christenen op geheime plaatsen bijeen. Pas veel later wordt Duivendrecht tot statie verheven. Het gebied in Duivendrecht is dan missiegebied. Er komt een priester vanuit Rome met een apostolische zending. Deze statie wordt oogluikend toegestaan door de machthebbers, maar er is nog steeds geen officiële kerk.

In 1853 verandert de grondwet in Nederland en wordt de scheiding van staat en Kerk ingevoerd. Alle godsdiensten krijgen dan ook gelijke rechten. Op 4 mei 1858 wordt Duivendrecht van statie (missiegebied) tot parochie verheven. Hij krijgt dan de naam: Sint Urbanusparochie.

Om dit heugelijk feit te vieren zal op zondag 25 mei een plechtige Eucharistieviering plaatsvinden met mgr. W. Eijk als celebrant.
Aansluitend aan de Eucharistieviering zal er een korte Mariaprocessie door een deel van het dorp gehouden worden. Na afloop is er een feestelijk ontmoeting op het kerkplein.

Verder zal er op zaterdagmiddag 31 mei een korenmiddag gehouden worden. Hierbij zullen de koren uit de regio (Sint Urbanusparochie te Duivendrecht, parochie De Graankorrel uit Amsterdam zuid-oost en Parish of The Blessed Trinity uit Betondorp) een aantal liederen uit hun repertoire ten gehore brengen. Deze bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke Eucharistieviering. Het gehele programma voor deze dag vindt u hieronder.

infoPhily Hinfelaar
secretaris kerkbestuur en lid lustrumcommissie
(020) 461 15 60.
locatieSint Urbanusparochie
plaatsDuivendrecht (Noord-Holland)
postcode11
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl