Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 13 juli 2008    Evangelie van 2008-07-13
 titelHerdenking pater Gemmeke
beschrijvingOp zondag 13 juli 2008 vanaf 11.00 uur zal een herdenking plaatsvinden van pater E.H.P. Gemmeke O.Carm. in de Broederenkerk, parochiekerk van St. Lebuïnus.

Op 12 juli a.s. is het tien jaar geleden dat pater Emile Gemmeke O.Carm. is overleden. Velen bewaren goede herinneringen aan deze beminnelijke en erudiete priester. Zijn bijzondere verdienste was gelegen in het actualiseren van de laatmiddeleeuwse beweging van de Moderne Devotie als inspiratiebron voor deze tijd.

Pater E.H.P. Gemmeke (Maastricht, 1924 - Deventer, 1998) was lid van de Orde van de (geschoeide) Karmelieten en werd, na de interne opleiding van de Orde te hebben gevolgd, op 10 juli 1949 priester gewijd. Hij studeerde na zijn wijding te Nijmegen en woonde en werkte daarna in Twente in het onderwijs, het pastoraat en in diverse bestuursfuncties. Vanaf 1965 woonde hij in Deventer, het laatste in de pastorie naast de Broederenkerk. Hij werkte aan zaligverklarings-processen, werd bisschoppelijk gedelegeerde voor de religieuzen en de seculiere instituten in het aartsbisdom, vervulde vele bestuursfuncties in de Kerk en was adjunct-secretaris van de bisschoppenconferentie. Ook in de Deventer samenleving was hij veelzijdig actief. Het present stellen van de Moderne Devotie is één van zijn meest bijzondere prestaties geweest.

Het zou niet goed zijn, het tiende jaargetijde van zijn overlijden stilzwijgend voorbij te laten gaan. Daarom nodigen wij u van harte uit voor een herdenking op zondag 13 juli 2008 in de Broederenkerk, parochiekerk van St. Lebuïnus.

Om 11.00 uur zal Mgr.Dr. J.F. Lescrauwaet MSC, emeritus hulpbisschop van Haarlem en oud hoogleraar te Tilburg en Leuven, hoofdcelebrant zijn in de viering van de H. Eucharistie en preken. Concelebranten zijn Pater Drs. B.B. J. Wolbers O.Carm., prior-provinciaal van de Carmelieten, en Pater G.A.G. Megens O.Carm., oud-huisgenoot van de overledene.

Na de viering is er koffie.

Om 12.30 uur zal Prof.Dr. Paul van Geest een lezing houden over Thomas a Kempis.

Aansluitend volgt de presentatie van een boekje met een tekst over 'Cultureel Erfgoed' die pater Gemmeke zelf heeft geschreven maar nooit heeft gepubliceerd.

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Schola Gregoriana Sancti Lebuïni, dirigent Prof.Dr. J.A. Bernards.

infoDr. C.M. Hogenstijn,
voorzitter van de Stichting Centrum voor Moderne Devotie
(0570) 61 63 07
chogenstijn@hotmail.com
locatieBroederenkerk, Broederenstraat 20
plaatsDeventer (Overijssel)
postcode74
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl