Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneermaandag 12 mei 2008    Evangelie van 2008-05-12
 titelJubileumviering 40 jaar Schola Cantorum
beschrijvingDit jaar bestaat Schola Cantorum Achel 40 jaar. Het getal 40 heeft een bijzondere Bijbelse betekenis. Het is een getal van ”volledigheid”. Het is vol en het is ledig. Het sluit iets af en is tevens weer het begin. Denken wij maar aan de verhalen uit de Bijbel: de zondvloed - de ballingschap...- de vastentijd...: telkens het getal 40. Deze symbolische betekenis is overigens uit het leven genomen: elk mens wordt na een verblijf van 40 weken in de moederschoot, geboren als begin van nieuw leven.

Vandaar dat de Schola dit uniek Jubileum in dankbaarheid en in de geest van haar opdracht wil vieren op Pinkstermaandag, 12 mei 2008, in de St.Benedictusabdij de Kluis 1 te Hamont-Achel (B), vlakbij Valkenswaard

Programma
10.45 uurEen plechtige Hoogmis, met als hoofdcelebrant Mgr drs.A.L.M. Hurkmans, bisschop van s'Hertogenbosch.
12.00 uurPresentatie van het Jubileumboek en de nieuwe CD: ”Salve Festa Dies”
16.00 uurPlechtige Vespers met Te Deum; voorganger is Kannunik F. Rijcken.

Het Zuid-Limburgs Gregoriaans koor en het Gregoriaans Abdijkoor van Grimbergen zullen hun medewerking bij de opluistering verlenen.


1968, hoe het begon
Het Concilie Vaticanum II heeft het Gregoriaans bevestigd als een wezelijk liturgisch bestanddeel van de Rooms-Katholieke eredienst. Desondanks ging in de jaren daarna de aandacht in veel parochies naar het lied in de volkstaal. Velen vreesden voor een geleidelijk en onafwendbaar wegvallen van het Gregoriaans en daarmee de teloorgang van dit omvangrijke en uiterst kostbaar cultuurbezit.

Als reactie op deze tendens werd in 1968 de Schola Cantorum Achel opgericht op initiatief van de heer Bartel Follon en de eerste dirigent pater Michaël Stumpel (monnik in de Achelse Kluis).

Deze abdij was overigens door de jaren heen reeds een begrip geworden op gebied van het Gregoriaans, dankzij de onophoudelijke inzet van Pater Balduinus, trappistenmonnik, musicus en smid in deze abdij.

Ook in deze abdij verminderde het aantal nieuwe aanmeldingen voor een monastiek leven, een leven getekend door 'stabilitas','conversio' en obedientia'.

Aanvankelijk werd de Schola gevormd door een paar monniken en enkele zangers uit de kerkdorpen van Achel; later sloten er ook zangers vanuit Leende aan.

De Schola heeft in de loop der jaren het Gregoriaans uitgedragen tot ver buiten de landsgrenzen. Er waren optredens in Parijs, Chartres, Solesmes, Rome, Praag, Lisieux, Keulen... ja zelfs voor het Europees Parlement in Straatsburg.

Schola Cantorum Achel nu
De St.Benedictusabdij van de Trappisten is nog steeds de thuisbasis en vaste repetitieplaats, waar vanwege de omgeving en de gewijde stilte het Gregoriaans echt zuiver klinkt.

Daar, 'aan de oever van de beek', raakt de hemel de aarde als het Gregoriaans, als het geluid van de stilte, wordt gezongen 'Ad maiorem Dei gloriam'.

De 35 zangers komen uit de wijde omgeving van weerszijden van de grens, uit het Nederlandse Brabant en het Belgisch Limburg en uit alle lagen van de bevolking. Deze mannenbroeders vormen zo een internationaal gezelschap met de liefde voor de schoonheid van het gregoriaans als onderling bindend element.

info abdij@achelsekluis.org
www.achelsekluis.org
locatieSt. Benedictusabdij, Abdijweg 50
plaatsValkenswaard (Noord-Brabant)
postcode55
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl