Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 4 t/m zondag 25 mei 2008    Evangelie van 2008-05-04
 titelFestiviteiten 125 jaar basiliek
beschrijvingIn de maand mei is het 125 jaar geleden dat de kerk in Sittard door paus Leo XIII tot ‘basilica minor’ werd verheven. Sittard kreeg daarmee dus een basiliek. De eerste van Nederland!

De Aartsbroederschap van O.L. Vrouw van het H. Hart besteedt in de Mariamaand mei de nodige aandacht aan het bereiken van dit kroonjaar.

Gedurende de feestmaand zijn basiliek en omgeving in feesttooi gestoken. Het is namelijk de bedoeling dat het kerkgebouw een ouderwetse illuminatie krijgt en dat buurtverenigingen en processiecomités van de buurten PPP, Paardestraat, Ròndjòm de Grote Kirk en Engelenkampstraat Park e.o voor de straat- en grondversieringen zorgen.

Uiteraard zal ook het interieur van de basiliek er extra feestelijk uitzien. In de maand mei komen tevens vier bedevaarten naar het heiligdom van Maria in Sittard. Op zondag 4 mei is dat de pelgrimstocht van het tot het Limburgse Nuth behorende kerkdorp Wijnandsrade. Het is dan reeds de 135e keer, dat die parochie in Sittard te gast is.

Feestprogramma:

Het feestprogramma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

Zondag 4 mei: Mariavesper door Schola Cantorum Sanctus Michael. Aanvang 14.30 uur in de basiliek, met aansluitend lof en plechtige zegen met het Allerheiligste.

Zondagmorgen komt de bedevaart uit Wijnandsrade naar de basiliek. De hoogmis voor de pelgrims begint om 10.30 uur.

Zaterdag 10 mei: Feitelijke jubileumdag met eucharistieviering om 18 uur in de basiliek. Medewerking verleent Sittards Mannenkoor Si-tard.
Na de viering volgt aanbieding van de hernieuwde uitgave van de basiliekkroniek ‘Hoe het groeide’ aan de voorzitter van de aartsbroederschap, deken Wilbert van Rens en rector Sjeng Verdonschot MSC van de basiliek.

Zondag 11 mei (eerste pinksterdag) 10.30 uur: Mariamis van de zusters van de basiliek en het basiliekkoor.

Zondag 18 mei: Dialectmis in de basiliek met medewerking van de ‘Kemisse Kirkelikke Vieringe’ van de kring Sittard van dialectvereniging Veldeke. Voorganger is rector Sjeng Verdonschot van de basiliek. Aanvang 10.30 uur.

Zaterdag 24 mei: Korte processie van de Sittardse Sint Petruskerk naar de basiliek met aansluitend gezinsmis om 18 uur, gevolgd door activiteiten voor de jeugd. De gezins- annex jeugdmis is tevens de presentiemis van de Communicantjes. Zang: Jeugdkoor Sint Petrus.

Zondag 25 mei: Pontificale hoogmis met als hoofdcelebrant bisschop mgr. Frans Wiertz van Roermond. Medewerking: Sint Petruskoor. Aanvang: 9.30 uur. Tevens jaarfeest van de basiliek. Aansluitend om 10.45 uur: Sittardse Sacramentsprocessie naar het stadspark. Bij terugkomst wordt om 12 uur in de basiliek het Te Deum gezongen. Vervolgens vanaf 12.30 uur tot ongeveer 14 uur in de tuin van de pastorie aan het Kloosterplein 10 (ingang Gats) ontvangst en receptie. Ook hierbij is iedereen van harte welkom.

info
locatieBasiliek
plaatsSittard (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl