Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 12 mei 2008    Evangelie van 2008-05-12
 titelWandeling Abdij Rolduc naar Dom Aken
beschrijvingDe Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) organiseert op Tweede Pinksterdag een pelgrimswandeling van Abdij Rolduc, gelegen aan de oostkant van Kerkrade, door het landschappelijk fraaie Wormdal naar de Dom van Aken. De wandeling begint om 10.00 uur met een introductie en pelgrimsgebed in de Abdijkerk, bereikbaar via de hoofdingang van Rolduc.

De Limburgse kluizenaar Gerlachus (1120 -1172) is de persoon die de beide oorden met elkaar verbindt. Hij was gewoon elke zaterdag vanuit Houthem (bij Valkenburg) naar de toen pas opgerichte Abdij Rolduc te lopen, om er bij de abt te biechten. Van daaruit pelgrimeerde hij naar de Dom van Aken, in de Middeleeuwen het grootste pelgrimsoord van Noord-West Europa, om daar de relieken van Maria te vereren. Het is aannemelijk, dat Sint Gerlach ook de route nam door het dal van de Worm.

De bezinningsmomenten aan het begin en het einde van de tocht hebben dit jaar als thema: ‘Boodschap’. In het ‘Jaar van het Religieus Erfgoed’ vragen wij ons af welke hedendaagse boodschap wordt uitgedragen door imposante religieuze bouwwerken zoals de Abdij van Rolduc en de Dom van Aken.

De tocht is 17 kilometer lang en gaat grotendeels door verrassend mooie natuur. De Dom van Aken zal plm. 15.30 uur bereikt worden. Omdat de beroemde Dom druk door toeristen wordt bezocht, wordt de afsluiting gehouden in de ernaast gelegen St.Foillankerk. Daarna is er gelegenheid om de imposante, twaalf eeuwen oude Dom te bezichtigen en de gezellige binnenstad van Aken te bezoeken.

Er is geen groepsvervoer terug: vanaf de ‘Bushof’ (vlakbij de Dom) rijdt elk half uur een lijnbus (ASEAG lijn 47) richting Rolduc (halte Pilgramsweg).

Om aan deze wandeling mee te doen is opgave vooraf niet nodig. Deelname is gratis.

infoStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
www.spvlimburg.nl
locatieAbdij Rolduc
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl