Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Televisie en radio
tv
wanneerzondag 4 mei 2008    Evangelie van 2008-05-04
 titelDocumentaire Edith Stein
beschrijvingEdith Stein (Breslau,1891 - Auschwitz,1942) was een beroemd filosofe van joodse afkomst, die zich in 1922 tot het katholicisme bekeerde. Zij ontvluchtte Nazi-Duitsland in 1938 en leefde tot 1942 als non in het Karmelklooster in het Limburgse dorp Echt bij Roermond. In de oorlog werd ze door de Nazi’s gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. In 1998 werd Edith Stein door paus Johannes-Paulus II heilig verklaard, tot groot ongenoegen van joodse organisaties.

Regisseur Frederieke Jochems heeft negen jaar aan de film gewerkt, op zoek naar het levensverhaal en vooral de controverse rond de heiligverklaring van Edith Stein. Ze vraagt zich af waarom de opvattingen over het leven van Edith Stein en haar tragische dood zo divers zijn, en leidden tot een religieus debat dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

In de documentaire komt een aantal betrokkenen aan het woord, zoals Susanne Batzdorff, nicht van Edith Stein, Monseigneur Everard de Jong, hulpbischop Roermond, Rabbijn Tzvi Marx Folkertsmastichting, feministisch theologe Thalia Gur-Klein, Max Hamburger, psychiater in ruste, theoloog Marcel Poorthuis, filosofe Marianne Sawicki, Jenny Stassen-Muyrers, secretaris van de Dr. Edith Stein Stichting in Echt, en Zuster Maria Amate Neyer O.C.D. uit Keulen.

Edith Stein leefde en stierf op het snijpunt van jodendom en katholicisme. De vraag is of Edith Stein gestorven is als martelares voor het katholieke geloof of vanwege het feit dat ze joods was. Joden vinden dat ze is vermoord vanwege haar vier joodse grootouders. Katholieken beweren dat ze na haar bekering in 1922 eigenlijk niet joods meer was, zelf voelde ze zich sterk verbonden met het lot van het joodse volk.

Is Edith Stein een brug of een belemmering voor de dialoog tussen joden en christenen?

De documentaire duurt 50 minuten en kwam tot stand met bijdragen van het Nederlands Fonds voor de Film (research), L1 TV, Cultuurfonds Limburg, Provincie Limburg en het Thuiskopiefonds.
RegioDoc is een serie regionale simultaan-uitzendingen. De deelnemende omroepen zijn: RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Gelderland, Omroep Brabant, L1 (Limburg), Omroep Zeeland, RTV West en RTV N-H zenden de film tegelijkertijd uit.

Zondag 4 mei, 12.00 - 13.00 uur

infowww.regiodoc.nl
locatie
plaatsN.v.t.
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl