Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 19 juli 2008    Evangelie van 2008-07-19
 titelInloopconcerten voor Dillens-Delhayorgel
beschrijvingDeze zomer worden negen vrije-inloopconcerten georganiseerd ten bate van het historische Dille-Delhaye orgel’ (1721) in de St.- Carolus-Borromeus Kerk te Antwerpen.

Tijdens deze serie van 9 Vrije-Inloopconcerten tijdens de zomermaanden, vanaf 6 juli tot 31 augustus 2008, treden internationale solisten en instrumentalisten belangeloos op. Het geheel wordt muzikaal geleid door de befaamde organisator, de Nederlandse concertzanger en musicoloog dr. Pieter Vis, bas-bariton.

Tevens is er in de maanden juli tot en met september de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezichtigen op de koorgalerij van de St-Carolus Borromeuskerk. Er zijn mooie maar ook zeer aansprekende schilderijen tentoongesteld van de talentvolle 22-jarige Nederlandse kunstenaar Paul Knops afkomstig van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Musicus Dr. Pieter Vis ontdekte deze jongeman en nodigde hem uit om als eerste Nederlandse kunstenaar zijn werken te exposeren in de beroemde Jezuïetenkerk. Daarop stelde Paul voor om van de verkochte werken 10 procent ten bate aan het orgelfonds af te dragen. Knops volgt zijn artistieke opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten te Rotterdam. Hij is tevens van mening dat conceptionele kunst ten onrechte een te belangrijke en bevoorrechte positie verworven heeft: “Oude tradities en kwaliteit gaan hierdoor verloren”.
Voortbordurend op de eeuwenoude traditie van het vakmanschap, bouwt Paul een ongekend eigen en extravert oeuvre op. Het meest bedreven is hij in de schilderkunst. Zijn krachtige penseelstreek en gevarieerd kleurgebruik geven zijn werken een ongelooflijke kracht. Zie ook www.paulknops.com.

Programma

zondag 6 juli, 15.00 - 17.00 uur
Openingsconcert: Geestelijke en profane koorwerken & solozang
Antwerps Mannenkoor ZWK (Zingende Wandelkring) o.l.v. Johan Clerckx m.m.v. Pieter-Jan Koninckx, 14-jarige, jongenssopraan (Mol); Pieter Vis, bas-bariton met Albina Svirkski, piano & continuo.

zaterdag 12 juli, 15.00 - 17.00 uur
Gospel en Negrospirituals
Robert Hutten (12-jarige) organist; Pieter-Jan Koninckx, (14-jarige) jongenssopraan & Pieter Vis, bas-bariton; Piet Noort, piano & continuo. M.m.v. Zangduo Belcantate; Veerle Bakelandts & Hypolyte van Overveld, zang & gitaar.

zaterdag 19 juli, 15.00-17.00 uur
Bach, Mendelssohn, Bruckner & Italiaanse Arie Antiche
Het Aulos Kwartet (4 blazers); Jan Evers, hobo en hobo d'amore; Marina Kalkman, hobo; Jan Doornik, althobo; Simon Ooms, fagot; Pieter Vis, bas-bariton; Dick, continuo / Bernhardien de Jong, altmezzo en Hans Rikkert de Koe, continuo.

zaterdag 26 juli, 15.00-17.00 uur
Aria’s & instrumentale Barokwerken - Nederlandse volksliederen
Erik Gans, hobo; Ger de Waard, blokfluiten; Wendeline Wilmink, continuo; Pieter Vis, bas-bariton, & Luc Simons, piano.

zaterdag 2 augustus, 15.00-17.00 uur
Geestelijke en Profane liederen uit vele landen
Pieter Vis, bas-bariton; Lennert Knops, piano; Pieter-Jan Koninckx, jongenssopraan (Mol) & Jan Doornik, hoboïst.

zondag 10 augustus, 15.00-17.00 uur
Franz Schuberts 180ste sterfdag en Johannes Brahms, 175ste geboortedag
Pieter Vis, bas-bariton & Albina Svirkski, piano - continuo. Zangduo Belcantate: Veerle Bakelandts & Hypolyte van Overveld, zang & gitaar.

zondag 17 augustus, 15.00-17.00 uur
Marialiederen van alle tijden en uit vele landen met harp intermezzi
Isabel Delemarre, sopraan & Christian Faddegon, orgel / Pieter-Jan Koninckx, 14-jarige jongenssopraan (Mol) & Pieter Vis, bas-bariton & Albina Svirkski, piano met Katleen De Vylder, harp.

zondag 24 augustus, 15.00-17.00 uur
Synagogale Gezangen rond Rosje Hanah met Jiddische liedels
Klezmerband Mayn Shtetl Sas / Ghazan (voorzanger) Pieter Vis, bas-bariton & Meine Arendsen, tenor; Jan Anne Arendsen, bas; Bob Van de Velde, klarinet & Piet Noort, piano & continuo.

zondag 31 augustus, 15.00 - 17.00 uur
Koorwerken Bach, Buxtehude, Händel
Het Mechels Vokaal Ensemble Scala Vocale o.l.v. Lode Tooten, Thomas Tooten, Jr., cellist & Pieter Vis, bas-bariton & Pieter-Jan Koninckx, 14-jarige jongenssopraan (Mol), met Greet Schamp, luitspeelster & Piet Noort, continuo & piano.

Er zal voor de 9 inloopconcerten geen toegangsprijs worden gevraagd. Wel staat er aan de in-/uitgang de collectezuil ten bate van de restauratie van het 18e-eeuws Dillens-Delhaye-orgel. Alle optredens duren ongeveer 80 minuten met ingelaste korte pauzes.

infoMusici en programma inhoud
Dr. Pieter Vis
(O30) 638 24 82
(06) 23 14 94 14
psaris@zonnet.nl
www.elzavisdeclercqstichting.nl

Kerkinformatie
koster Marc Hesbain
Intendant St.-Carolus Borromeus - Antwerpen
03/2313751 (kerk)
04/77623794 (mobiel)
s.carolus@skynet.be
locatieSt.- Carolus-Borromeus Kerk, Hendrick Consienceplein
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl