Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
(Gregoriaans Dordt)

Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht

Website E-mail

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en Omstreken is een Oecumenische Schola die probeert het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen.

Mw. drs. E.M. Stuurman
p/a Voorstraat 120
3311 ER  Dordrecht

(06) 313 922 18

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 20 april 2008    Evangelie van 2008-04-20
 titelVespers van de H. Marcus, evangelist
beschrijvingDe Interkerkelijke Schola Cantorum van Dordrecht en Omstreken bidt / zingt de Vespers van H. Marcus, evangelist op zondag 20 april 2008 in de Trinitatiskapel Vriesestraat 22 te Dordrecht. Aanvang 16.30 uur.

Johannes Marcus was een leerling van de apostel Petrus. Hij vergezelde de apostel Paulus op zijn eerste missiereis. Tijdens de gevangenis van Paulus in Rome was Marcus bij hem. De apostel was vol lof over hem en verlangde sterk naar zijn gezelschap.

Marcus verkondigt het geloof in Jezus als de Mensenzoon die niet gekomen is om op aarde te heersen, maar om te lijden en te sterven.

Over de evangelist Marcus bestaan verschillende verhalen. Zijn volle naam is Johannes Marcus en hij is de schrijver van het tweede evangelie. In Rome schrijft Marcus zijn evangelie waarin hij ook de prediking van Petrus verwerkt. Het is het oudste evangelie. Na de dood van Petrus, rond het jaar 65, vertrekt Marcus naar Alexandrië en sticht daar de huidige kerk en wordt er de eerste bisschop. Hier sterft Marcus in het jaar 67 de marteldood.

De inwoners van Venetië zijn steeds ambitieus geweest en zochten iets om veel bezoekers (lees=geld) te lokken. Een belangrijk relikwie zou de oplossing zijn. In 823 brachten de Venetianen het lichaam van de evangelist Marcus uit Alexandrië over naar hun stad. Hij werd de schutspatroon en komt in het wapenschild van Venetië voor.

Marcus ligt momenteel begraven in de San Marco kathedraal van Venetië, waar hij een waardig grafmonument heeft.

Patroon van: Venetië, notarissen, bouwvakkers, metselaars, glazeniers, mandenvlechters, glasschilders, schrijvers, lantaarnmakers, leerlooiers, mattenmakers, opticiens, secretaressen, schoenmakers,

Patroon voor: goed weer, goede oogst,

Patroon tegen: een onverwachte dood, tegen bliksem, tegen hagel, snijden tijdens het werk, krabben, plagen, schurft.

infowww.gregoriaansdordt.com
organisatieInterkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
locatie
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl