Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 26 april 2008    Evangelie van 2008-04-26
 titelCatharina bedevaart
beschrijvingOp zaterdag 26 april organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een 17 km lange pelgrimswandeling tussen twee opmerkelijke Catharinakapelletjes: vanuit het uit de 9e eeuw daterende zaalkerkje van Oud-Lemiers bij Vaals, naar de moderne Catharinakapel bij Astenet, tussen Kelmis en Eupen in Duitstalig België.

Ook het oude kerkje van Lemiers is toegewijd aan de H.Catharina, maar het is ‘Catharina van Alexandrië’, die duizend jaar eerder leefde dan haar naamgenote uit Siëna, waaraan de 40 jaar oude kapel in Astenet is toegewijd.

Over de in de Middeleeuwen populaire heilige Catharina van Alexandrië bestaan alleen legendes, waarin ze naar voren komt als een zeer intelligente vrouw uit een roemrijk patriciërsgeslacht. Haar weigering om met keizer Maxentius te trouwen werd haar fataal: ze werd in 307 na Christus onthoofd.
Het uit de 9e eeuw daterende Catharinakerkje van Oud-Lemiers is het oudste zaalkerkje van Nederland. Tot 1896 was het parochiekerk van Lemiers. Sinds 1978 heeft het een verrassend interieur door de expressionistische schilderingen van Hans Truyen uit Klimmen (1928-2005).

Catharina van Siëna (1347-1380) had intelligentie en standvastigheid met haar naamgenote gemeen. Ze had grote invloed in de kerk en politiek van haar dagen en wist zelfs de paus tot de orde te roepen. In 1970 werd zij uitgeroepen tot kerklerares en in 1999 tot patrones van Europa.
Op initiatief van een Catharina-vereerder werd in 1968 bij Astenet een kapel gebouwd in de vorm van het beroemde plein in Siëna. Deze moderne gebeds- en ontmoetingsruimte wordt druk bezocht.

Startpunt van de wandeling is het Catharinakerkje van Oud-Lemiers, slechts 5 minuten lopen van de huidige parochiekerk aan de Rijksweg van Lemiers, waar elk half uur bussen uit Maastricht, Heerlen en Vaals stoppen. De pelgrimage wordt om 10.00 uur geopend met een korte toelichting en het pelgrimsreisgebed.

De wandeling gaat via het St.Genoveva-kerkje van Holset, de Vijlenerbossen en Gemmenich (B) naar het Maria-heiligdom Moresnet, waar enkele horeca-gelegenheden uitnodigen tot een rustpauze.
Dan gaat de wandeling verder onder de imposante 1107 m lange spoorviaduct door, langs de kronkelende Geul en het schilderachtige Chateau Eyenbourg. Om ongeveer 14.45 uur wordt de Catharinakapel van Astenet bereikt, waar de tocht wordt afgesloten met een korte gebedsdienst.

In het 1,5 km noordelijk gelegen Hergenrath is een café. Elk uur rijdt via Astenet en Hergenrath een lijnbus (TEC 396) naar Vaals. Lemiers, maar ook plaatsen als Maastricht en Heerlen zijn van daaruit gemakkelijk weer per bus bereikbaar.

Opgave voor de tocht is niet nodig: op tijd (10.00 uur) in Oud-Lemiers aanwezig zijn is voldoende. Deelname is gratis.

infoStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
www.spvlimburg.nl
info@spvlimburg.nl
locatieKerk
plaatsOud-Lemiers (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl