Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervanaf zondag 30 maart 2008    Evangelie van 2008-03-30
 titelConcert rond het Hooglied
beschrijvingIn de Kapel in 't Zand vindt 30 maart een concert plaats rond het Hooglied 'Leg mij als een zegel op uw hart’

Hooglied
Het Hooglied, een van de boeken uit het Oude Testament, heeft talrijke componisten uit heden en verleden geïnspireerd tot het schrijven van prachtige composities op dichtregels.

Het Hooglied is liefdespoëzie waarin twee geliefden hun verlangen naar elkaar uitspreken in zinnenstrelende beelden. Elk is gevangen in de schoonheid van de ander, maar tegelijk voelen zij de tragiek van het elkaar niet kunnen bereiken: ”Ik deed open voor mijn geliefde, maar mijn lief had zich teruggetrokken, en hij was verdwenen. Ik zocht hem, maar kon hem niet vinden; ik riep hem, maar hij gaf mij geen antwoord.”

De poëzie van het Hooglied wordt in de christelijke traditie ook allegorisch uitgelegd, waarbij de bruid staat voor de menselijke ziel en de bruidegom voor God. Ook de mens en God zijn gevangen door een wederzijdse liefde die gevoeld wordt, maar die voor de mens soms onvindbaar lijkt.

Vocaal Ensemble PANiek
Tijdens het concert in de serie ‘Kapelconcerten op de zondagmiddag’ zingt het Nijmeegs Vocaal Ensemble PANiek op het Hooglied geïnspireerde werken van o.a. Clemens non Papa, Lassus, Victoria, Palestrina, Bairstow, Walton en Baur. Zo komt een breed scala aan stijlen aan bod.

Het Vocaal Ensemble PANiek is opgericht in 1975 na een succesvolle deelname aan het muziekfestival PAN-concours voor studentenensembles in Nijmegen. Het ensemble bestaat uit 12 zangers en heeft een veelzijdig repertoire opgebouwd, variërend van middeleeuwse tot hedendaagse koormuziek.

Tot slot bezingt Vocaal Ensemble PANiek het onoverwinnelijke van de liefde in het Engelse lied ”Leg mij als een zegel op uw hart, als een zegel op uw arm: want sterk als de dood is de liefde, vele wateren kunnen de liefde niet doven, noch kunnen vloedgolven haar verdrinken.”

Kapel 't Zand
Het concert op zondag 30 maart begint om 15.00 uur en vindt plaats in de Kapel in 't Zand.

De entree bedraagt € 8,50. Kaarten zijn in de voorverkoop met € 1,00 korting verkrijgbaar bij het Colamgebouw, Heinsbergerweg 2 tijdens kantooruren en op winkeltijden bij Opticien Dumoulin, Hamstraat 46 te Roermond.

info(0475) 33 28 86
www.centrumdekapel.nl
info@centrumdekapel.nl
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl