Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 19 t/m zondag 27 april 2008    Evangelie van 2008-04-19
 titelWeek van de Sint Jan
beschrijvingDe Week van de Sint-Jan vindt plaats van 19 tot en met 27 april; centraal staat de restauratie van de Kathedrale Basiliek. Initiatiefnemer is de stichting Nationaal Monument, de stichting die de fundraising voor de restauratie verzorgt. De opbrengsten van deze week die voor de eerste keer wordt gehouden, gaan naar de restauratie.

Prominente plaats
De Week van de Sint-Jan richt zich niet alleen op de donateurs van de afgelopen jaren, maar is voor alle Bosschenaren en anderen die de Sint-Jan een warm hart toedragen.

Dankdienst Donateurs
De Week van de Sint-Jan start officieel op zaterdag 19 april en wordt op zondag 27 april afgesloten met een dankdienst die speciaal is gericht op de donateurs van de stichting. De viering met medewerking van de Schola Cantorum begint om 12 uur en is uiteraard in de Sint-Jan. Na de viering kunnen de mensen op de Parade genieten van enkele gildes die een vendelgroet brengen. Op deze dag is er bovendien een orgelconcert.

Steigerbezoek
Tijdens de gehele Week van de Sint-Jan krijgen alle belangstellenden een unieke kans om de steigers van de Sint-Jan te bezoeken. Voor mensen die altijd al eens een kijkje wilden nemen op de imposante steigers aan de noordzijde van de kathedraal, is er nu de kans. De rondleidingen hebben vanaf zaterdag 19 april iedere dag plaats: vooraf reserveren is noodzakelijk. In de weekeinden kunnen mensen ook overdag terecht. Op werkdagen zijn de bezoeken tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. De verkoop is aan de balies in de Molenstraat 15a en de Parade 23. Telefonisch reserveren kan via 0900-2020178.
Het steigerbezoek start op de zaterdag van de officiële opening van de week. Tijdens een korte bijeenkomst aan de Parade-zijde van de kathedraal, wordt de week officieel geopend. Speciale gasten zijn de luchtboogbeelden die wederom op spectaculaire manier van de bogen afdalen en naar de Parade komen.

Lezingen Zoete Moeder
Op maandagavond 21 april staat Maria centraal tijdens een avond met lezingen over de Zoete Moeder. Het beeld van de Zoete Moeder trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers die rust en steun bij haar vinden. Coen Free gaat in op het ontstaan van de Marialegende en de historische aspecten ervan. Marianne Keser vertelt het verhaal van de ontdekking van het beeld tot en met de vlucht in 1629. De lezingen worden gehouden in een zaal van het Koning Willem I college aan de Vlijmenseweg. Daar kunt u op de avond zelf terecht voor toegangskaarten à tien euro per stuk.

Volksspel Het Bosch’ Marieke
Volksspel Het Bosch’ Marieke is een prachtige, dramatische voorstelling met een komische ondertoon die u beslist niet mag missen! Het wordt een multi-mediaal spektakelstuk, neergezet door studenten van het Koning Willem I College. Zij zetten deze voorstelling op donderdagavond 24 april in het Theater aan de Parade op de planken. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het theater en via Bosch Ticket en kosten 30 euro per stuk.
Het is 53 jaar geleden dat dit legendarische volksstuk werd opgevoerd. Dit volksstuk en tevens Mariaspel is in 1947 geschreven door Thom Brouns. De bewerking in 2008 is van Ruud van de Laar.
In het stuk komen ook de plechtige omgang, de Mariaverering en de betekenis van de Zoete Moeder voor de stad ’s-Hertogenbosch, vroeger en nu, aan bod.

Avond van de Sint-Jan
De Avond van de Sint-Jan is een bijzondere ontmoetingsavond voor het bedrijfsleven. De avond vindt plaats op zaterdagavond 26 april in Chalet Royal. Gastheer die avond is Albert Verlinde. Op het programma staat onder meer een bijzondere voordracht van Mr. Dries van Agt. Pianist Louis van Dijk verzorgt een speciale Sint-Jan Candle Light Pianorecital. Patron Gerrit Greveling van Chalet Royal bereidt een walking dinner, met wijnen van Wijnhuis Verlinden.
Tevens is er een veilig waarin veilingmeester Paul van Rosmalen van Kunsthandel Borzo enkele originele ornamenten van de Sint-Jan gaat veilen. Voor deze bijzondere ontmoetingsavond zijn ongeveer 200 kaarten voor het bedrijfsleven beschikbaar. De bijdrage is 150 euro per persoon waarvan het grootste deel rechtstreeks ten goede komt aan de restauratie van de kathedraal.

De week wordt afgesloten met de viering op zondag, met na afloop een bijeenkomst op de Parade. De Week van de Sint-Jan is in grote lijnen rond, maar de verwachting is dat in de aanloop naar de week het programma nog verder wordt aangevuld.

Voor meer actuele informatie kunt u kijken op www.sint-jan.nl .

infowww.sint-jan.nl
locatieSt. Janskathedraal
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl