Vandaag is vrijdag 18 oktober  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerwoensdag 19 t/m zondag 23 maart 2008    Evangelie van 2008-03-19
 titelGoede Week Vlaamse bisdommen
beschrijvingChrismamis

Aartsbisdom Mechelen-Brussel

In de St.-Romboutskathedraal van Mechelen: op maandag 17 maart om 19.30 uur chrismamis met kardinaal Godfried Danneels en Mgr. Jan De Bie.

In de St.-Michiels- en St.-Goedelekathedraal van Brussel: op dinsdag 18 maart om 19 uur chrismamis met kardinaal Godfried Danneels en Mgr. Jozef De Kesel.

Bisdom Antwerpen: op donderdag 20 maart om 10 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekaderaal geleid door Mgr. Paul Van den Berghe en opgeluisterd door het kathedraalkoor. Met een speciaal welkom voor de vormselcatechisten en kandidaat-vormelingen, mensen uit de ziekenpastoraal en misdienaars.

Bisdom Brugge: op donderdag 20 maart - Witte Donderdag - om 10 uur gaat Mgr. Roger Vangheluwe voor in de chrismamis in de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge.

Bisdom Gent: op woensdag 19 maart Chrismamis om 19 uur met wijding van de Heilige Oliën. Bisschop Luc Van Looy gaat voor. M.m.v. het kathedraalkoor “Schola Cantorum” o.l.v. Filip Martens en met organist Edward De Geest.

Bisdom Hasselt: bisschop Patrick Hoogmartens gaat voor in de chrismaviering op woensdag 19 maart 2008 om 19.30 uur in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt.

Witte Donderdag - 20 maart

Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Mechelen: om 20 uur eucharistieviering met Mgr. Jan De Bie in kerk van Sint-Pieter en Paulus.

St.-Michiels- en St.-Goedelkathedraal van Brussel: om 18 uur eucharistieviering met kardinaal Godfried Danneels; aanbidding tot 22 uur.

Bisdom Antwerpen: om 20 uur Witte Donderdagviering ter herdenking van het Laatste Avondmaal met voetwassing, geleid door Mgr. Paul Van den Berghe, opgeluisterd door het kathedraalkoor en gevolgd door aanbidding en stil gebed in de Venerabelkapel, in verbondenheid met Jezus’ doodsstrijd in de Hof van Olijven tot 22.30 uur.

Bisdom Brugge: om 19.30 uur in de Brugse Sint-Salvatorskathedraal gaat bisschop Roger Vangheluwe voor in de eucharistieviering ter herdenking van het Laatste Avondmaal.

Bisdom Gent: om 19 uur herdenking van het Laatste Avondmaal. Bisschop Luc Van Looy gaat voor. M.m.v. het dameskoor ‘Cum Jubilo’ uit Watou o.l.v. Agnes Delbaere en met organist Edward De Geest. Tot 22 uur aanbidding in de crypte.

Bisdom Hasselt: bisschop Patrick Hoogmartens gaat voor om 19 uur in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt

Goede Vrijdag - 21 maart

Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Mechelen: kruisweg om 15 uur en kruishulde om 20 uur in de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist met voorganger kardinaal Danneels.

Brussel: kruisweg om 15 uur en kruishulde om 18 uur met Mgr. Jozef De Kesel.

Bisdom Antwerpen: in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal om 15 uur kruisweg en om 20 uur Goede Vrijdagviering met Mgr. Paul Van den Berghe, met gezongen passieverhaal, kruisverering en communiedienst.

Bisdom Brugge: om 15 uur gaat Mgr. Roger Vangheluwe voor in de dienst met de herdenking van het lijden en de kruisdood van Jezus Christus in de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge. Om 20 uur neemt de bisschop deel aan de ‘Goede Vrijdag’-tocht 'Fakkels en Kruisen' door de Brugse binnenstad.

Bisdom Gent: Goede Vrijdag om 8uur morgenofficie. Naar jaarlijkse gewoonte nodigt bisschop Luc Van Looy in het bijzonder alle jongeren en jonge volwassenen uit om op Goede Vrijdag 21 maart in de Sint-Baafskathedraal deel te nemen aan de gebedswake bij het kruis om 20 uur. De bisschop gaat voor.

Bisdom Hasselt: bisschop Patrick Hoogmartens gaat voor in de Goede-Vrijdagviering om 19 uur in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt

Stille zaterdag - 22 maart

Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Mechelen: om 20 uur in de Sint-Romboutskathedraal Paaswake met kardinaal Godfried Danneels.

Brussel: om 21 uur paaswake met Mgr. Jozef De Kesel in de St.-Michiels- en St.-Goedelkathedraal. Tijdens de paaswake wordt een tiental catechumenen (met o.m. enkele Nederlandstalige dopelingen) gedoopt en gevormd door Mgr. De Kesel.

Bisdom Antwerpen: Paaswake om 21 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met Mgr. Paul Van den Berghe en opgeluisterd door het kathedraalkoor.

Bisdom Brugge: om 21 uur gaat Mgr. Vangheluwe voor in de Paaswake in de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge.

Bisdom Gent: om 21 uur in de St.-Baafskathedraal leidt bisschop Luc Van Looy de Paaswake. De parochies en de religieuze gemeenschappen in de Gentse binnenstad nemen daaraan deel. M.m.v. Schola Cantorum ‘Cantate Domino’ o.l.v. Frederik Meireson en organist Edward De Geest.

Zeven volwassenen zullen tijdens de paaswake dit jaar in de kathedraal door Mgr. Luc Van Looy gedoopt worden en gezalfd met chrisma (vormsel). Daarna delen ze voor het eerst in de eucharistische gaven (eerste communie). Iemand die al eerder gedoopt werd, wordt nu ook gevormd en zal voor het eerst deelnemen aan de communie.

Bisdom Hasselt: Mgr. Patrick Hoogmartens gaat voor in de Paaswake om 20 uur in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt.


PASEN - zondag 23 maart

Aartsbisdom Mechelen-Brussel:

Mechelen: om 10.30 uur in de St.-Romboutskathedraal plechtige hoogmis van Pasen met Mgr. Jan De Bie.

Brussel: om 10 uur meertalige paaseucharistieviering met kardinaal Godfried Danneels in de St.-Michiels- en St.-Goedelekathedraal.

Bisdom Antwerpen: om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gaat bisschop Paul Van den Berghe voor in de pontificale hoogmis in concelebratie met vicarissen en kapittel en feestelijk opgeluisterd door het kathedraalkoor.

Bisdom Brugge: om 10.30 uur gaat Mgr. Roger Vangheluwe voor in de pontificale eucharistieviering in de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge. Het kathedraalkoor zingt.

Bisdom Gent: hoogmis om 11 uur, Mgr. Van Looy gaat voor in concelebratie met priesters uit het bisdom. M.m.v. het kathedraalkoor ‘Schola Cantorum’ o.l.v. Filip Martens en met organist Edward De Geest. Om 17.30 uur: vespers.

Bisdom Hasselt: Mgr. Hoogmartens in de Paasdagviering om 11.30 uur in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt. En nog op Pasen gaat de bisschop van Hasselt ook voor in de paasviering om 15 uur ter gelegenheid van het opnieuw in gebruik nemen van de parochiekerk (Tenhemelopneming) van Veulen (Heers).

infoAartsbisdom Mechelen-Brussel: perschef Hans Geybels, tel: 015 29 26 16, gsm: 0472 749 760, e-mail: hans.geybels@kerknet.be

Bisdom Antwerpen: perschef Rita Boeren, tel: 03 202 84 30, gsm: 0497 992 287, bisdom.antwerpen@kerknet.be

Bisdom Brugge: perschef Peter Rossel, tel: 050 33 59 05, gsm: 0474 95 13 30, e-mail: persdienst.bisdom.brugge@kerknet.be

Bisdom Gent: perschef Jan Vael, tel: 09 225 16 26, e-mail: jan.vael@kerknet.be

Bisdom Hasselt: perschef Clem Vande Broek, tel: 011 28 84 58, gsm: 0475 40 14 42, e-mail: persdienst.bisdom.hasselt@kerknet.be

Persdienst van de Bisschoppenconferentie: Geert Lesage, tel: 02 509 96 94, gsm: 0476 67 63 86, e-mail: ipid@kerknet.be
locatieDiverse
plaatsDiverse (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl