Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 19 t/m zondag 23 maart 2008    Evangelie van 2008-03-19
 titelVieringen Goede Week Roermond
beschrijvingChrismamis

Eén van de belangrijkste vieringen die ieder jaar in een bisschopskerk worden gehouden is de Chrismamis op - of op de vooravond van - Witte Donderdag. In het bisdom Roermond wordt deze plechtigheid gehouden op woensdagavond 19 maart. Het is de feestelijke eucharistieviering waarin de priesters van het bisdom samen met de bisschop concelebreren. In deze viering zegent de bisschop de heilige Oliën die in het komende jaar in de parochies gebruikt worden bij de toediening van de sacramenten. De plechtigheid is genoemd naar één van die heilige oliën, namelijk het chrisma. Dat is zuivere olijfolie met een mengsel van rozenbalsem, die gewijd wordt voor de sacramenten van doopsel, vormsel en priesterwijding en voor altaarwijdingen. De olie verwijst op een bijzondere manier naar de Heilige Geest, onder meer door de geur. Bij deze H. Mis zijn vertegenwoordigers van parochies uit heel Limburg aanwezig. De viering in de Sint-Christoffelkathedraal begint om 19.00 uur en is vanzelfsprekend voor iedereen toegankelijk.

Kruisweg

Op Goede Vrijdag wordt in alle christelijke kerken herdacht dat Jezus voor de mensheid aan het kruis gestorven is. In de kerken wordt die dag de kruisweg gebeden. Dit is een gebedsdienst waarin het lijdensverhaal van Christus wordt uitgebeeld. In veel kerken is dit verhaal uitgebeeld in 14 schilderijen, die op Goede Vrijdag (dit jaar op 21 maart) al biddend langsgelopen worden. Zo ook in de kathedraal van Roermond. Bisschop F. Wiertz gaat voor in deze sobere dienst die om 15.00 uur plaatsvindt. Daaraan voorafgaande worden door de cantores van de kathedraal vanaf 14.00 uur enkele aria’s uit de Matheüs Passion ten gehore gebracht.

Paaswake

De paaswake is een van de belangrijkste liturgische vieringen binnen het kerkelijk jaar. Tijdens deze wake wordt Christus’ overgang van de dood naar de verrijzenis gevierd. De viering is rijk aan symbolische tekenen als licht (nieuw paasvuur), water (zegening doopwater) en eucharistie. Bij aanvang van de plechtigheid wordt in de pandtuin van de kathedraal het paasvuur ontstoken en gezegend, waaraan de paaskaars wordt aangemaakt. Daarna zet de liturgie zich voort in de kerk. De paaswake is op zaterdag 22 maart en begint om 20.30 uur. De Schola Gregoriana en een koperblazersensemble uit Melick verlenen muzikale medewerking.


Paaszondag

Het Paasfeest is het belangrijkste christelijke feest. Met Pasen wordt Jezus’ verrijzenis uit de dood gevierd. De liturgie van Paaszondag is dan ook extra feestelijk. Muzikale medewerking verlenen de Gregoriaanse Kathedrale Schola, koperkwintet Mainstreet Brass uit Merum en het mannenkoor Swalmens Liedertafel. Dit koor, opgericht in 1889, bestaat momenteel uit 46 zangers en staat onder leiding van Paul Jansen. Gezongen wordt onder meer de ‘Mass in honor of Saint Frederic’ van Grüber. De eucharistieviering begint om 11.30 uur en wordt gecelebreerd door bisschop Frans Wiertz. Iedereen is van harte uitgenodigd om aan deze en de andere liturgische vieringen deel te nemen.

infowww.bisdom-roermond.nl
organisatieBisdom Roermond
locatieChristoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl