Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 20 april t/m zondag 8 juni 2008    Evangelie van 2008-04-20
 titelTentoonstelling 'Adieu Pauluskerk'
beschrijvingVan 20 april tot en met 8 juni vindt in Rotterdam een tentoonstelling plaats over de bouw en sloop van naoorlogse kerken, en glas-in-beton versieringen als bedreigd kerkelijk cultuurgoed.

Waar tot voor kort de Pauluskerk in Rotterdam stond, is nu een kale vlakte. Met de sloop verdween niet alleen een naoorlogse kerk, maar ook het glas-in-beton raam van de Rotterdamse kunstenaar Ger van Iersel. Hoeveel naoorlogse kerken zijn er eigenlijk nog, hoeveel daarvan staan op de nominatie gesloopt te worden en hoeveel glas-in-beton versieringen resten ons nog in Rotterdam?

Deze vragen komen aan de orde in een kleine tentoonstelling in Het Steiger Sint Dominicus Citykerk in Rotterdam. De reden om de tentoonstelling in deze kerk te houden is tamelijk navrant. Beide kerken zijn in hetzelfde jaar (1960) geopend, beide zijn/waren voorzien van glas-in-beton versieringen die kenmerkend zijn voor de naoorlogse kerkenbouw. Maar waar Het Steiger een beschermende status geniet als monument, was de Pauluskerk vogelvrij en kon gesloopt worden. Het verschil tussen beide kerken was puur formeel. De bouw van Het Steiger begon in 1957 en valt daarmee nog net binnen de regeling om voor een beschermende status in aanmerking te komen, terwijl de Pauluskerk, waarvan de bouw een jaar later begon, daar net buiten viel.

Er waren natuurlijk meer redenen die tot de sloop van de Pauluskerk leidden, maar daar wordt in deze tentoonstelling verder niet op in gegaan. De tentoonstelling biedt een overzicht van alle naoorlogse kerken - op een kaart zijn ze allemaal aangegeven - maar belicht verder een aantal saillante wetenswaardigheden die zowel informatief als vermakelijk zijn.

Maar de meeste aandacht gaat uit naar de kerken die, net als Het Steiger gezegend zijn met bijzondere wanden en ramen van glas-in-beton of andere versieringen die typerend zijn voor naoorlogse kerken. Een aantal van die kerken staat op de nominatie om gesloopt te worden of van bestemming te veranderen. Belangrijkste oorzaak? De afname van kerkbezoek waardoor parochies en gemeenten worden samengevoegd en kerkgebouwen overbodig worden. Maar gelukkig is er veel moois wat nog wel gekoesterd wordt door bloeiende kerkgemeenschappen. De tentoonstelling doet vooral daarvan in tekst en beeld verslag. De tentoonstelling is een initiatief van de projectgroep Kunst in Het Steiger en is samengesteld door Eric Beenker, met medewerking van Hein van Haaren.

Wanneer
Van 20 april t/m 8 juni op zondagen en kerkelijke feestdagen van 12.00 - 14.00 uur.
Op woensdag 23 april om 20.00 uur gaan enkele deskundigen met elkaar in gesprek over het thema van de tentoonstelling ‘Adieu Pauluskerk .... wie volgt?’

Ingang 1e Nieuwstraathof 2.
De toegang is gratis.

infowww.hetsteiger.nl
(010) 414 78 51
locatieCitykerk Het Steiger Rotterdam, Hang 18 en 1e Nieuwstraathof 2.
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl