Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 29 maart 2008    Evangelie van 2008-03-29
 titelColloquium “Werk en gezin”
beschrijvingHet Forum Arenberg heeft dit jaar als thema voor zijn jaarlijks colloquium gekozen ervaringen en inzichten samen te brengen over de (voorwaarden tot) harmonische zelfontplooiing binnen het gezin en beroep. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de toenemende spanning tussen het beroepsleven en het leven thuis. In een recent onderzoek in Vlaamse gezinnen zegt maar liefst 82 % van de ondervraagden stress te ondervinden door de moeilijke combinatie van werk en gezin. We geraken in tijdnood. De roep om een ombuiging van deze trend klinkt steeds luider: onthaasting is het nieuwste parool.

De weerslag van deze spanningen is ook goed voelbaar op maatschappelijk niveau. Het sociale beleid en de wetgeving moeten steeds meer aandacht besteden aan het samengaan van gezin en werk.

De snel evoluerende behoeften van de economie en de steeds grotere concurrentie drukken hun stempel op de bedrijfswereld. Aan werknemers worden steeds hogere eisen gesteld. Ook de bedrijven willen beantwoorden aan de vraag naar betere harmonie tussen werk en gezin. Steeds meer bedrijven zijn gewonnen voor de flexibilisering van werktijden, vakantiedagen, enz. Er zijn prijzen voor gezinsvriendelijke bedrijven die als voorbeeld kunnen fungeren.

Niet alle heil mag echter verwacht worden van maatregelen vanwege de overheid en de bedrijven. De grenzen van wat haalbaar is, zijn hier vlug bereikt.

Inspanningen moeten eerst door elk van ons persoonlijk geleverd worden om het meest gepaste evenwicht te bereiken. Leef- en tijdsbestedingspatronen moeten worden aangepast, zó dat zorg voor het gezin en arbeid beter gecombineerd kunnen worden. Het is niet zozeer een kwestie van theoretische principes maar van de vertaling ervan in de dagdagelijkse praktijk. Vandaar het belang van het vastleggen van prioriteiten, het overzicht en de planning van activiteiten, de verdeling en organisatie van de huishoudelijke taken, enz.

Harmonie is het sleutelwoord.

Programma
09.45 uurInschrijving
10.10 uurGezin en werk: een sociaal-cultureel perspectief
Hans. Van Crombrugge, Dr Pedagoog
Docent Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
11.00 uurKoffiepauze
11.20 uurGoed gezind aan 't werk: een gezinsvriendelijk bedrijf
Walter Demey
Bestuurder-Directeur Slegers NV, Algemene Aannemingen
12.10 uurVragenronde
13.00 uurLunch
14.15 uurWorkshop: Gezins- en beroepsleven in de dagdagelijkse praktijk
Mariangeles Nogueras
O.F.A. - Adviesbureau voor Dagindeling, Amsterdam
15.45 uurSluiting

info02/16232152
ge.grimmon@scarlet.be
arenberg.cc/nieuws.html
locatieCampus Bibliotheek Arenberg, de Croylaan 6, B-3001 Leuven-Heverlee
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl