Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 25 t/m vrijdag 30 oktober 2009    Evangelie van 2009-10-25
 titelJubileumbedevaart Rome
beschrijvingIn 2009 bestaat het Bisdom van 's-Hertogenbosch 450 jaar. Deze gelegenheid zal niet ongemerkt voorbijgaan. In het Jaar van de Evangelisatie, dat als thema gekozen is voor de jubileum, wil het bisdom parochianen en pastores, koren, schuttersgilden, jongeren, ouderen en gezinnen in de gelegenheid stellen met elkaar op weg te gaan naar Rome, het hart van de rooms-katholieke Kerk.

Rome
Rome is van oudsher een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken. Een pelgrimage naar de resten van het oudchristelijke Rome, de vier grote basilieken, de graven van Petrus en Paulus, het onderweg zijn met elkaar en de ontmoeting met de Paus en de Wereldkerk kunnen belangrijke beweegredenen zijn om de reis naar Rome en Vaticaanstad te ondernemen.
Daarnaast is de stad in cultuurhistorisch opzicht interessant. Wie kent niet de beelden van het Colosseum of het Sint Pietersplein, de Trevifontein, de Spaanse Trappen of ”Het laatste oordeel” van Michelangelo in de Sixtijnse kapel?

Paulusjaar
Paus Benedictus XVI heeft aangekondigd dat in juni 2008 het Paulusjaar van start gaat. Als een van de belangrijkste verkondigers van het Evangelie zullen we in het Jaar van de Evangelisatie, onder meer tijdens de Romebedevaart, bijzondere aandacht aan de apostel Paulus besteden.

Met een openingsviering in de Sint-Pieter en een rondleiding door Vaticaanstad gaat de jubileumbedevaart naar Rome van het bisdom van 's-Hertogenbosch in oktober 2009 van start. Bisschop Hurkmans heeft het programma van de Romereis per brief aan de parochies bekendgemaakt.

De jubileumbedevaart vindt plaats van zondag 25 oktober tot en met vrijdag 30 oktober 2009. De pelgrims komen op zondag per bus, trein of vliegtuig aan in Rome. Maandag start het programma in de Sint-Pieter met een Eucharistieviering waarin de speciaal voor het bisdomjubileum gecomponeerde Sint-Jansmis van de onlangs overleden componist Maurice Pirenne wordt uitgevoerd. Daarna krijgen de pelgrims een rondleiding door de basiliek en door Vaticaanstad. Vervolgens vindt de officiële opening van de bedevaart plaats. Dinsdag maken de bedevaartgangers te voet een pelgrimage door het centrum van Rome die wordt afgesloten met een vesperviering/viering van barmhartigheid in de basiliek Santa Maria Maggiore.

Woensdag 28 oktober gaat de deelnemers op audiëntie bij de Paus op het Sint-Pietersplein, waarna een rondrit langs toeristische trekpleisters op het programma staat, afgesloten met een Eucharistieviering in de basiliek Sint-Paulus buiten de muren. Donderdagochtend kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid Rome verder verkennen, en 's middags is er bij het Circus Maximus een programma over enkele martelaren die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het Christendom. De bedevaart wordt officieel afgesloten met een zendingsmis in de basiliek Sint-Jan van Lateranen. Op vrijdag 30 oktober vertrekken alle pelgrims weer naar Nederland.

Gezinsprogramma
Voor kinderen en tieners t/m 15 jaar organiseren we op enkele dagen een apart programma, zodat hun ouders deel kunnen nemen aan het centrale programma. In de avonduren is er oppas en worden er activiteiten voor de (oudere) kinderen en tieners georganiseerd. Op een aantal dagen nemen de kinderen deel aan het reguliere programma.
Bij de grote vieringen is er zoveel mogelijk crèche en kinderwoorddienst. De gezinnen worden vanuit het hotel direct met bussen naar de programmalocaties gebracht met een zo kort mogelijke loopafstand. Tijdens excursies worden vooral die locaties aangedaan die voor kinderen interessant en niet te druk zijn. Alle deelnemers aan het gezinsprogramma reizen per trein naar Rome.

Jongerenprogramma
Jongeren van 16 tot 30 jaar kunnen ervoor kiezen deel te nemen aan een speciaal jongerenprogramma. Zij krijgen een pasje voor het openbaar vervoer in Rome en overnachten in een accommodatie in het centrum. Er worden naast het algemene programma aanvullende excursies en bijeenkomsten voor hen georganiseerd.
Alle deelnemers aan het jongerenprogramma reizen per trein naar Rome.

infowww.bisdomdenbosch.nl
organisatieBisdom Den Bosch
locatie
plaatsRome (Italië)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl