Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 18 november 2008    Evangelie van 2008-11-18
 titelSpiritualiteit volgens Benedictus
beschrijvingIn het kader van het feit dat 200 jaar geleden Arnhem en omgeving vrijheid van godsdienst kregen, organiseert rk parochie De Wijngaard onder andere een lezingencylcus over katholisisme nu en in de toekomst. De lezingen vinden plaats in de Walburgisbasiliek, die 200 jaar geleden werd teruggeven aan de katholieken.

Sprekers tijdens de cyclus zijn onder andere: Antoine Bodar, Wil Derkse en Hilde Kieboom.

De eerstvolgende lezing wordt verzorgd door dr. E. Luijten, als studierector werkzaam bij het Arienskonvikt, de priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht. Getrouwd en vader van drie kinderen. Gepromoveerd op het sacrament van de biecht in de theologie van Thomas van Aquino (2003).

Hij zal spreken over Spiritualiteit van het sacrament van de biecht.


Het volledige programma van de lezingencyclus:

Het Goede, het Ware en het Schone
actuele inzichten vanuit de rooms-katholieke traditie


dinsdag 15 januari 2008

Prof. Dr. Jozef Wissink, hoogleraar praktische theologie aan de Universiteit van Tilburg, die ook in Utrecht is gevestigd. Ik ben priester van het aartsbisdom Utrecht

Spiritualiteit en Schoonheid

Iedereen heeft een idee bij wat schoonheid is: we vinden allemaal een aantal dingen mooi. En toch: als je er preciezer naar gaat vragen, weten we het niet. Wat is dus schoonheid? Een kwestie van smaak? Dus willekeurig en louter subjectief? Of valt er over schoonheid wel te twisten?
Welke spiritualiteit drukt zich in kunstwerken uit, bijvoorbeeld in Chagall of Verdi? En hoe kan schoonheid ons spirituele leven voeden?
En hoe kan ons geloof het leven mooier maken. Is er iets als 'de schoonheid van het geloof ' ?
Over deze vragen zullen we op 15 januari samen nadenken.


dinsdag 19 februari 2008

Drs. Rens Hendriks, psycholoog, gericht op verdieping en heling vanuit een mystieke grondhouding. Niet bewustzijn of inzicht, ademhaling of lichaamswerk, stilte of enige geestelijke oefening, slechts het onmiddellijk delen van God maakt mensen nieuw.

Spiritualiteit, wie bekommert zich om God

Wie is er niet bezig met spiritualiteit. Er is sprake van een collectieve expeditie in het territorium van het geestelijke. In het wilde weg, subtiel of heftig, niemand of iedereen ontziend wil men
het leefgebied van de geest kolonialiseren. Er is blijkbaar wat te halen. Bedrijven gaan daar tegenwoordig zelfs in voorop. Het verhoogt de arbeidsvreugde en de omzet. De authentieke Bewoner van deze ruimte lijkt daarbij niet interessant. Over God wordt niet gesproken. Hij wordt meestal genegeerd, ontkend of weggedrukt. Wat zijn de interesses en belangen van Hem in deze ontwikkeling?


dinsdag 11 maart 2008

Dr. E. Luijten, als studierector werkzaam bij het Arienskonvikt, de priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht. Getrouwd en vader van drie kinderen. Gepromoveerd op het sacrament van de biecht in de theologie van Thomas van Aquino (2003).

Spiritualiteit van het sacrament van de biecht

Het sacrament van de biecht is een goede ‘testcase’ voor de theoloog om te laten zien op welke wijze God ons in ons leven tegemoet komt. Ik wil aan de hand van dat sacrament laten zien hoe God door zijn Geest voortdurend bezig is om ons op het spoor van Zijn Zoon te zetten die we ontmoeten in Woord en Sacrament. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: hoe komt God ons tegemoet in de heilsgeschiedenis, hoe verhouden de zendingen van Jezus en onze eigen zending als kerk zich tot de zending van de Geest. Hoe werkt Gods Geest in de sacramenten en in het bijzonder in het sacrament van de biecht. Etc.


woensdag 16 april 2008

Antoine Bodar is vice-rector van het pauselijke priestercollege Santa Maria dell' Anima in Rome en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Schrijver van boeken die christendom en Kerk en cultuur tot onderwerp hebben.

Spiritualiteit en de Kerk

Terwijl menigeen het begrip 'spiritualiteit' graag in de mond neemt, willen klaarblijkelijk weinig mensen van de Kerk weten. Tijd dus om de Kerk als geschenk van God toe te lichten.


donderdag 29 mei 2008

Een samenspraak tussen de pastoor Henk Janssen ofm, deken van het dekenaat Arnhem, pastoor van de RK parochie De Wijngaard te Arnhem en docent bijbels vorming en Huub Doek, lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal

Spiritualiteit en de stad/ samenleving

De Walburgisbasiliek (1328) met haar twee karakteristieke torens staat te midden van het bestuurlijk centrum van Arnhem (het Hof, de Rechtbank, het Gemeentehuis, het Politiekantoor en het Statengebouw). En de andere kerken. Wat is de plaats van de RK-gemeenschap in onze stad en samenleving? Heeft onze Basiliek - een bijbel in steen - evenals de H.Hart, de H.Johannes de Doper, de H.Martinus, de H.Willibrord en de Onze Lieve Vrouw Visitatie, een uitstraling in de stad?


dinsdag 16 september 2008

Hilde Kieboom, voorzitter Sant’ Egidio-gemeenschap Benelux. Zij werd als voorzitter van de Sint-Egidiusgemeenschap in ons land door Koning Albert II in 2003 als barones in de adelstand verheven omwille van haar inzet voor de solidariteit met de zwakken in de samenleving en van haar inzet voor dialoog en vrede.In december 2005 ontving ze van de universiteit van Utrecht een eredoctoraat omwille van haar concrete en eigentijdse invulling van naastenliefde en diaconie. Vorig jaar werd ze door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de universiteit Antwerpen verkozen tot ‘alumna van het jaar’.

Spiritualiteit en engagement (of inzet)

Inzet voor zwervers, vluchtelingen, ouderen en armen kan niet zonder spiritualiteit (ora et labora), Interreligieuze dialoog als dienst aan de vrede lokaal en internationaal kan niet zonder spiritualiteit, Noord-Zuidverhoudingen en globalisering hebben spiritualiteit nodig om tot meet gerechtigheid te komen. Een open, missionaire kerk heeft een sterke spiritualiteit nodig


dinsdag 28 oktober 2008
Prof. Dr. Herwi Rikhof, hoogleraar systematische theologie aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg met als vestiging Utrecht. Priester van het bisdom Den Bosch en directeur van het Thomas Instituut Utrecht.

Spiritualiteit en God, de Drie-Ene

Wanneer we over God spreken en denken doen we dat vaak in algemene termen, maar in de (liturgische) traditie van onze kerk doen we dat niet. We beginnen met een kruisteken en zeggen daarbij 'in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest' . We sluiten af met 'eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest'. We zijn gedoopt 'in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest'. De laatste 30 jaar is er een hernieuwde belangstelling in de theologie voor dit specifiek christelijk spreken over God. Wat zijn de consequenties van die hernieuwde belangstelling voor de spiritualiteit? Maakt het wat uit voor onze concrete omgang met God dat we te maken hebben met God die mens geworden is en in ons wil wonen, die ons de gelegenheid geeft Zijn kinderen te worden?


dinsdag 18 november 2008
Wil Derkse, Hoogleraar directeur Soeterbeeck programma voor wetenschap, samenleving en levensbeschouwing van de Radbouduniversiteit

Spiritualiteit volgens Benedictus en vruchtbaar leiding geven

De monastieke gelofte toegepast op het leven binnen organisaties. Ingaand op benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei), benedictijns 'tijdmanagement'. De moeilijke kunst van het beginnen, de nog moeilijkere kunst van het ophouden, en de moeilijke kunst van het vinden van de juiste houding tussen het beginnen en het ophouden, waardoor je het nooit meer 'druk' hebt.

Naast de lezingencylcus komt er een boekje uit met de geschiedenis, aan de hand van persoonlijke verhalen, een tentoonstelling en een Feestelijke Eucharistieviering in het najaar.

De lezingen worden gehouden in de
Walburgisbasiliek
St. Walburgisplein
6811 BW Arnhem
Tijd: 20.00 - 22.00 u.
Basiliek is 30 min. van tevoren open

Toegang € 5,-
Neem voor reserveringen contact op:

info06 33 663 994
secretariaat@rkdewijngaard.nl
www.rkdewijngaard.nl
locatieWalburgisbasiliek, St. Walburgisplein
plaatsArnhem (Gelderland)
postcode68
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl