Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf zondag 10 februari 2008    Evangelie van 2008-02-10
 titelTentoonstelling Mater Dolorosa
beschrijvingHet Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, toont na carnaval tijdens de ingetogen passietijd de tentoonstelling “Mater Dolorosa; De zeven smarten van Maria”. Judith Krebbekx schilderde de droevige gebeurtenissen in het leven van Maria. De expositie is te zien van 10 februari tot en met 24 maart 2008.

Mater Dolorosa, de moeder van smarten. Het is een van de titels van Maria die verwijst naar de pijn die zij als moeder voelde op verschillende momenten in haar leven. Vooral toen Jezus een onmenselijke marteldood moest sterven.
In de middeleeuwen werd het aantal smarten vastgesteld op zeven. Zeven droevige gebeurtenissen. Zeven maal onmacht, pijn en angst van een moeder voor haar kind. Het zijn zaken die geen ouder hoopt mee te maken, waar men bang voor is. Maria heeft het allemaal meegemaakt. Daarom staat zij dicht bij ons. Daarom zoekt men juist bij haar troost in moeilijke momenten.
Judith Krebbekx kwam in Spanje in contact met deze bijzondere devotie. Ze vertaalde de eeuwenoude beelden van de zeven smarten in een vormgeving die helemaal van nu is. Ieder thema werd in drie schilderijen verbeeld.
Verspreid door het museum worden voorstudies voor de verschillende werken getoond.

Opening
Op zondag 10 februari om 15.00 uur opent Harry Coolen, wethouder van cultuur van Weert, de tentoonstelling “Mater Dolorosa; De zeven smarten van Maria” in het Jacob van Horne. Drs. J. van Cauteren, conservator, houdt een korte inleiding. Vervolgens presenteert Judith haar boek. Hierna is er gelegenheid onder het genot van een drankje de expositie te bekijken.

Informatie en rondleidingen
De tentoonstelling is te bezoeken van 10 februari tot en met 24 maart 2008 in het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, gevestigd aan de Markt in Weert.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Bezoek voor informatie ook www.museumweert.nl .

Voor rondleidingen kan men contact opnemen met mw. J. Bongaarts, (0495) 575 474 of via e-mail: j.bongaarts@weert.nl

info(0495) 531 920
www.museumweert.nl
locatieGemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, Markt
plaatsWeert (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl