Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Lezing
lezing
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 24 t/m zondag 25 mei 2008    Evangelie van 2008-05-24
 titelBronnen van ignatiaanse spiritualiteit
beschrijvingPEDRO ARRUPE
Het verhaal van een christelijk leven


Zaterdag 24 (15u) tot zondag 25 mei (16u)


Honderd jaar geleden, op 14 november 1907, werd Pedro Arrupe geboren in Bilbao - Spaans Baskenland. Een goede gelegenheid om ons met deze aantrekkelijke en boeiende figuur vertrouwd te maken.

Pedro Arrupe sj was de 27e Algemeen Overste van de jezuïeten (1965-1983). Zijn ongedwongen hartelijkheid en grenzeloos optimisme maakten hem overal geliefd en invloedrijk. Hij speelde een cruciale rol in de vernieuwing van de jezuïetenorde na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Samen met andere belangrijke kerkfiguren uit die tijd werd hij een boegbeeld van de ‘nieuwe lente’ binnen de Katholieke Kerk.

Via autobiografische teksten, getuigenissen, interviews en toespraken, verkennen we zijn geestelijk erfgoed en blijven uitgebreid stilstaan bij een aantal basisthema’s.

Zijn geloofstocht, vanaf zijn keuze om exclusief voor Christus te gaan leven tot aan zijn laatste jaren van gedwongen passiviteit op het ziekbed, houdt ons een spiegel voor die ons eigen leven en geloof bevraagt. Als Christen leven in de gefragmenteerde en gewonde wereld van vandaag, hoe kan dat, hoe doe je dat?


De vraag (wie is Jezus Christus voor u?) kreeg ik zomaar in een interview... zo’n vijf jaar geleden. De vraag overviel me en ik heb toen spontaan geantwoord: ‘Voor mij is Jezus Christus alles’. En nu geef ik u hetzelfde antwoord, nog krachtiger en duidelijker: voor mij is Jezus Christus alles. Wat Jezus Christus in mijn leven vertegenwoordigt, wordt omschreven met: alles.
Ik geloof niet dat het nodig is nog verder uit te leggen wat dat betekent: neem Jezus Christus uit mijn leven weg en alles zakt in elkaar als een lichaam waar je het geraamte, het hart en het hoofd uithaalt.
...
In een bepaald opzicht is de figuur van Jezus Christus inderdaad heel complex, of liever: er zitten vele kanten aan. Maar in werkelijkheid is zij heel eenvoudig: of je Jezus Christus nu ziet als een zwak en kwetsbaar kind of als de Almachtige, of Hij teder is en kinderen liefkoost of dat Hij streng is tegenover de Farizeeën... alles komt tot eenheid en is geworteld in één aspect: dat van de liefde. Daarin krijgt de gestalte van Christus een volmaakte eenheid en haar grootste diepte.

(Pedro Arrupe in een interview - 1981)

Begeleiding
Ludwig Van Heucke sj, Missieprocuur Brussel, jarenlang missionaris in Oost-Afrika.
Pieter Van Petegem, stafmedewerker.


Programma

Zaterdag24 mei
15u00 Onthaal & koffie
15u30 ‘Arrupe van Spanje naar Japan’
16u45 ‘De missionaris’
18u00 Avondmaal
19u30 ‘Arrupe en ervaringen rond eucharistie’
20u45 ‘Honger naar brood’
22u00 Bar

Zondag 25 mei
10u30 Eucharistie (parochie Sint-Gerulphus)
12u00 Middagmaal
13u30 ‘Arrupe en de nasleep van het Concilie’
14u45 ‘Geloof en rechtvaardigheid’
16u00 Afsluitende koffie

info09/226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij, Drongenplein 27
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl