Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 8 april 2008    Evangelie van 2008-04-08
 titelGodsontmoeting literair
beschrijving”VOOR DE LIEFDE IS EEUWIG NIET TE LANG...”

Dinsdag 8 en 22 april, van 20 tot 22u

We laten ons meevoeren door een enthousiast lezer en herlezer van het boek “L’éternité n’est pas de trop” van François Cheng. Dit poëtische boek dat zich afspeelt in het China van de 17e eeuw, tegen de achtergrond van het einde van de Ming-dynastie en de komst van de eerste jezuïeten missionarissen uit het Westen gaat op het eerste gezicht uitsluitend over de grote liefde van een Chinese Tristan en Isolde, in casu Dao-sheng en Lan-ying. Maar bijna terloops worden in contrast hiermee, en wel heel concreet, andere soorten liefdes beschreven, ook de brutale pervertering die geen liefde kan genoemd worden. Het is echter de grote passie tussen de hoofdspelers die de lezer tot mijmeren brengt over de goddelijkheid van de liefde - vooral wanneer in het midden van het boek een missionaris aan Dao-sheng over de Liefde-God van Jezus Christus vertelt. De Liefde (zowel onder mensen als tussen God en mens) is het eigenlijk onderwerp van het boek, en daarvoor “duurt de eeuwigheid niet te lang”.

“Laat me binnendringen in je tuin, als een straal van de maan. Hij zal alles verlichten zonder iets om te stoten. Hij zal glijden langs alle wezens die daar leven, maar er gevoelig voor zijn dat echo’s, geuren en bewegingen hun elan van puur onschuldige frisheid kunnen voortzetten. Vrouw die ooit gekleineerd werd door iemands verdorven lusten, die getracht hebt om je te verheffen tot vertrouwende helderheid en etherische lichtheid. Ik begrijp je heimwee. Je bent erg ver gegaan. Misschien te ver voor mij. Maar geloof me, ik zal je kunnen volgen. Ik zal al het vereiste geduld opbrengen. De eeuwigheid is niet te lang om tot bij jou te komen. Stap na stap zal ik je inhalen.” (p. 147)

We lezen de mooiste fragmenten, ingeleid en vertaald door Jos Alaerts.


Begeleiding
Jos Alaerts sj was verbonden aan het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen) en is gespecialiseerd in mystieke literatuur.

Kosten
8 euro, ter plaatse te betalen of over te schrijven.

Inschrijven
telefonisch of via info@oudeabdij.be .

info09/226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij, Drongenplein 27
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl