Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzondag 10 februari 2008    Evangelie van 2008-02-10
 titelSymposium Edith Stein
beschrijvingDe film “Edith Stein, Echt en de Waarheid”, gevolgd door symposium over de “heilige” Edith Stein: een gesprek tussen Joden en Christenen. Zondag 10 februari van 15.00-18.00 uur.

Is Edith Stein een bijdrage aan of een struikelblok voor het interreligieuze gesprek tussen christenen en joden?

De heiligverklaring van Edith Stein stelt de joods-christelijke dialoog voor een uitdagend probleem. De katholieke Kerk heeft haar dood in Auschwitz opgevat als martelaarschap voor Christus. Dit heeft veel Joden geërgerd, omdat zij simpelweg door de nazi’s is opgepakt vanwege het feit dat zij Joods was. Haar te claimen als katholieke martelaar valt dus slecht bij Joden, met name in een tijd waarin Christenen en Joden pogingen doen om gezamenlijk een nieuwe weg te vinden.

Deze problematiek staat centraal tijdens de forumdiscussie die volgt op het vertonen van de film, gemaakt door de Amsterdamse filmmaakster Frederieke Jochems van Franjo Studio. Dit programma wordt georganiseerd door de B. Folkertsma Stichting voor Talmudica in samenwerking met de Katholieke Raad voor Israël.

Deelnemers aan het symposium (tentatief)
In het forum geleid door drs. Philippe van Heusden (Kath. Bijbelstichting, fellow FS) zullen plaatsnemen mgr. A. Van Luyn, bisschop van Rotterdam; Elise Friedmann, hoofdredacteur NIW; rabbijn dr. Tzvi Marx, directeur FS; drs. Jaap van der Meij (voorzitter KRI), prof. dr. Judith Frishman (Kath. Theol. Univ. Utrecht) en dr. Marcel Poorthuis (Kath. Theol. Univ. Utrecht, fellow FS).

Toegang: € 5,-
Programma:
15.00 - 15.15 uur Ontvangst / welkom
15.15 - 16.00 uur Film kijken
16.00 - 16.20 uur Pauze
16.20 - 17.15 uur Forumdiscussie
17.15 - 17.45 uur Afsluiting / borrel

info(035) 621 94 06
info@folkertsmastichting.nl
locatieBurg. Lambooylaan 18, 1217 LD
plaatsHilversum (Utrecht)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl