Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervanaf woensdag 13 februari 2008    Evangelie van 2008-02-13
 titelOpen colleges theologie
beschrijvingIeder jaar organiseert de Faculteit Katholieke Theologie in Utrecht een reeks open collegeavonden. U kunt hierdoor gratis nader kennismaken met de studie Theologie. Elke bijeenkomst heeft een ander thema, zodat u kunt ervaren hoe breed de studie is. De eerste avond in de reeks is op woensdag 13 februari van 19.00 tot 21.30 uur. U kunt deze na aanmelding bijwonen. U bent van harte welkom!

Open college over geheimhoudingsplicht in het pastoraat

Pastores zijn aan geheimhouding gebonden. Zij mogen niet spreken over datgene wat zij in hun pastorale contacten hebben waargenomen. Toch staat de geheimhoudingsplicht maatschappelijk onder druk: Wat te doen, wanneer een pastor vernomen heeft dat iemand het voornemen heeft om een ernstig delict te plegen? Wat te doen met informatie over kindermishandeling?

In dit open college gaat dr. Ton Meijers, universitair docent canoniek recht, nader in op de aard van de geheimhoudingsplicht en de grenzen die daaraan zijn gesteld. Daarbij zal hij aandacht besteden aan de regelingen van het kerkelijk en het burgerlijk recht.

Open college over de positie van de pastor bij vertrouwelijke informatie

Behalve de (kerkelijke en burgerlijke) rechtsaspecten, spelen voor pastores ook nog andere vragen wanneer ze geconfronteerd worden met informatie van vertrouwelijke aard. Wat betekent het voor het pastorale contact als je als pastor weet hebt van ernstige feiten over degenen met wie je een pastoraal gesprek bent aangegaan? Hoe ga je om met je eigen gevoelens, emoties en oordelen in dezen? Kun je tegelijkertijd een betrouwbare pastor zijn voor de ander, én trouw zijn aan jezelf en je pastorale verantwoordelijkheid?

Naar aanleiding van een casus zullen deze thema's vanuit pastoraal perspectief worden besproken. Een college onder leiding van dr. Elly Beurskens, supervisor.

De bijeenkomst op 13 februari begint om 19.00 uur en is op de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg, locatie Utrecht, W. van Unnikgebouw, 8ste verdieping, Heidelberglaan 2 in Utrecht.

Het college is gratis, maar wilt u zich van tevoren voor een goede organisatie wel aanmelden? U kunt dit doen door te mailen naar onze medewerkers op het secretariaat: bureaufkt@uvt.nl , of bel 030-2532149

Andere open collegeavonden kunt u op locatie Utrecht bijwonen op 18 maart, 1 april, 23 april, 13 mei en 17 juni.
Op locatie Tilburg van de Faculteit Katholieke Theologie zijn er op 27 maart, 4 april en 24 mei voorlichtingsrondes en proefcolleges over de studie theologie.

infowww.uvt.nl/faculteiten/fkt
locatieFaculteit Katholieke Theologie
plaatsTilburg en Utrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl