Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf dinsdag 19 februari 2008    Evangelie van 2008-02-19
 titelFilatelievereniging Gabriël 60 jaar
beschrijving16 september 1948 werd de Nederlandse Filatelistenvereniging Gabriël opgericht. De ruim 200 leden van deze oecumenische vereniging verzamelen postzegels, poststempels en poststukken die op een of andere wijze een relatie hebben met de bijbel of het christelijk geloof. De Nederlandse vereniging maakt deel uit van een internationaal verband van soortgelijke verenigingen in tal van landen. Naar schatting zijn er momenteel mondiaal ruim 50.000 postzegels met een religieuze inslag uitgegeven. Met name rooms-katholieke landen als Italië en Spanje maar ook veel Afrikaanse en Zuidamerikaanse landen geven graag dergelijke postzegels uit, bv. rond kerst en pasen of naar aanleiding van gedenkdata. Ook Oosteuropese landen kennen veel dergelijke uitgiften met afbeeldingen van kerkgebouwen en religieuze kunst.
De leden van Gabriël leggen zich toe op een deelgebied dat hun interesse heeft en streven ernaar van dit onderwerp zoveel mogelijk postzegels te verzamelen. Dan valt te denken aan bv. madonna, personen uit de kerkgeschiedenis, Jezus, kerken en kloosters, kerkramen, heiligen, ikonen, paus, schilderijen. De betrokkenheid van mensen bij hun hobby blijkt uit diverse eigen publicaties die zijn verschenen: ‘Bijbelcitaten op postzegels’, ‘Handschriften onder de loep’, ‘Religieuze kunst’, ‘Werkers in Gods wijngaard’ (kerkgeschiedenis) en ‘Glas als doorschijnende inspiratiebron’ (glas-in-lood ramen).
In dit jubileumjaar zullen er door heel het land exposities van Gabriël-leden zijn:

19 februari - 8 maart bibliotheek Krimpen aan de Ijssel
23 maart - 12 mei museum Het Oude Slot in Veldhoven
18 - 21 april Pelikaankerk Leeuwarden
19 mei - 9 juni bibliotheek Rijssen
juli - augustus restaurant Domkerk in Utrecht

infowww.gabrielfila.nl
locatieDiverse
plaatsDiverse
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl