Vandaag is maandag 22 april  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 23 september 2023    Evangelie van 2023-09-23
(Heilige Linus)
 titelPelgrimage naar Maria in Tongeren
beschrijving

De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw loopt als een rode draad doorheen de Tongerse geschiedenis. In de vierde eeuw kwam het christelijk geloof naar onze streken. Toen moet ook de verering van Maria ontstaan zijn: Tongeren kreeg niet voor niets de titel ‘Oudste Mariaheiligdom aan deze zijde van de Alpen’. Het Mariabeeld uit de vijftiende eeuw kreeg de naam: Maria, Oorzaak onzer Blijdschap. Eind negentiende eeuw vereerde de Kerk Maria door bijzondere beelden te kronen. Zo gaf de paus de toelating om het Tongerse beeld te kronen. Hieruit ontstond in 1890 een processie, de ‘Kroningsprocessie’ en de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten.

Hartelijk welkom op de pelgrimage naar Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren. Op deze dag sluiten wij het onvergetelijke Kroningsjaar af met een pelgrimsdag en een Lichtprocessie. Maria, de Oorzaak onzer Blijdschap, zal op u wachten. Zij nodigt u uit om bij haar te komen met uw dank, uw vreugde en al uw zorgen. Met elkaar, met Maria en met haar Zoon Jezus verbinden wij ons tot één familie.

Vanaf Glons (10 km) is er een bewegwijzerde route zodat stappen op eigen tempo kan. Vanaf 22 september zijn de GPX-bestanden van de Jekerdalpelgrimage beschikbaar op www.partnerwalk.be. De aankomst in de VIIO te Tongeren is voorzien tegen uiterlijk 17.00 uur.

Verplicht inschrijven vóór 13 september bij Jean-Pierre Houben via GSM: 0471 42 13 20 of online via www.partnerwalk.be ;met vermelding plaats van vertrek.

Deelnameprijs
€ 3 te betalen aan de startplaats VIIO (leden van een wandelclub betalen € 1,50).

Pelgrimsviering
De pelgrimage wordt afgesloten met een pelgrimsviering:
Om 17.30 uur vertrek van de optocht vanuit VIIO naar de basiliek met een passage langs het genadebeeld ‘Oorzaak onzer Blijdschap’.

18.00 uur - pelgrimsviering in de basiliek
20.00 uur - Lichtprocessie

info

Jean-Pierre Houben
0471 / 42 13 20
www.partnerwalk.be

locatie
plaatsTongeren (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl