Vandaag is maandag 20 maart  

categorie categorie gebed
gebed
wanneerzondag 19 maart    Evangelie van 2023-03-19
(Zondag Laetare / Heilige Jozef)
begintijd14:00 uur
 titelInterreligieuze gebedsdienst
beschrijving

Op zondag 19 maart om 14.00 uur is er een solidariteitsbijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië Vier voorgangers van vier wereldgodsdiensten spreken elk een gebed uit in de Grote Kerk te Dordrecht op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië.

De geestelijken zijn: imam Ali Turk, rabbijn Albert Ringer, pastor Sander Verschuur en dominee Paul Wansink. Voordat de gebeden worden uitgesproken, zal een speciaal deel uit de Koran worden gereciteerd. De gebeden zullen naast verdriet en rouw ook perspectief laten doorklinken.

Ali Turk is de imam van de Ayasofya Moskee in Dordrecht. Rabbijn Albert Ringer was tot 2022 verbonden aan de liberale Joodse gemeente te Rotterdam, waaronder ook Dordrecht valt. Momenteel is hij rabbijn te Tilburg. Pastor Sander Verschuur is verbonden aan de rooms-katholieke parochie Heilige Theresia van Ávila van Dordrecht en omstreken. Dominee Paul Wansink is predikant van de Grote Kerk in Dordrecht.

De Koran-tekst die gelezen wordt, is een tekst die volgens de islamitische geloofstraditie wordt gelezen tijdens een begrafenis. Voor dit belangrijke ritueel was nauwelijks tijd in het rampgebied, gezien het grote aantal doden. Met deze interreligieuze gebedsdienst wordt een belangrijke geloofstraditie voortgezet. In de Grote Kerk klonk in november 2017 het joodse Kaddisj gebed, dat wordt uitgesproken in een rouwperiode. Dit was tijdens een bijeenkomst waar werd stilgestaan dat 75 jaar eerder een grootste groep joden uit Dordrecht werd weggevoerd naar de vernietigingskampen. Zij werden toen zo voor het eerst in de eigen stad herdacht.

Het Platform Turkse Dordtenaren en het Platform Dordtse Kerken werken samen voor deze bijzondere gebedsviering. Het eerste deel van de bijeenkomst heeft een interreligieus karakter. Na een pauze volgt het algemene deel. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht spreekt het openingswoord. De ambassadeur van Turkije in Nederland, de heer Selçuk Ünal, houdt een toespraak. De dienst wordt geleid door de heer Hans Berrevoets, voorzitter van het Platform Dordtse Kerken.

Iedereen is welkom!

info

www.katholiekdrechtsteden.nl
www.dordtsekerken.nl

locatieGrote Kerk, Lange Geldersekade 2
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2023 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl