Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Jong Katholiek

Jong Katholiek

Website E-mail

Postbus 13049
3507 LA  Utrecht

(030) - 232 69 23

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 14 oktober t/m zondag 6 november 2022    Evangelie van 2022-10-14
 titelTour met het Wereldjongerendagenkruis
beschrijving

Van 14 oktober tot 6 november 2022 zal het Wereldjongerendagenkruis een tour maken door Nederland. Het vier meter hoge kruis is een herkenbaar onderdeel van een landelijke pelgrimstocht door de bisdommen op weg naar de Wereldjongerendagen (WJD) die begin augustus 2023 in Lissabon plaatsvinden. De pelgrimstocht van het kruis nodigt uit om de boodschap van vrede, verzoening en verlossing door te geven.

Vlak voor de eerste editie van de Wereldjongerendagen in 1983 gaf paus Johannes Paulus II een houten kruis aan de jongeren om gezamenlijk in geloof op te trekken naar de WJD. Sindsdien heeft het kruis een speciale plaats bij elke editie van de WJD en in de aanloop ernaartoe. Het Nederlandse WJD-kruis start bij het originele WJD-kruis in Rome en wordt vandaar uitgezonden naar Nederland door de internationale WJD-organisatie. Tijdens de tournee zal een wisselend team van jongeren met het kruis meetrekken om de locaties te ondersteunen en te helpen bij de liturgie, muziek en de gastvrijheid. Eind 2003 was het WJD-kruis voor het laatst in Nederland.

Boek het WJD-kruis in jouw geloofsgemeenschap
Wie het WJD-kruis in de geloofsgemeenschap wil verwelkomen, kan contact opnemen met de landelijke projectgroep die het transport van het kruis, de overnachtingen voor jongeren en de contacten in de bisdommen coördineert. Parochies, gastgezinnen en kloosters die tijdens de pelgrimstocht groepen jongeren kunnen ontvangen, worden uitgenodigd om hun accommodaties beschikbaar te stellen. Via deze landingspagina op Jongkatholiek.nl kan een webformulier worden ingevuld waar kan worden aangegeven hoe mensen en organisaties kunnen bijdragen aan de tournee van het WJD-kruis.

#wjdkruis
De pelgrimstocht van het kruis kan ook online gevolgd worden via de website en de social mediakanalen van Jongkatholiek. Op de website van Jongkatholiek is een speciale landingspagina ingericht waar nieuws, interviews en informatie wordt verzameld. Via wjdkruis.nl komt men daar rechtstreeks terecht. Op social media kan de hashtag #wjdkruis worden gebruikt om foto’s en vlogs te delen. Tijdens de dagen van de rondgang is Jongkatholiek actief op Instagram, Facebook en Twitter.

In zes etappes door alle bisdommen
De pelgrimstocht verloopt in zes etappes door Nederland. Op 14 oktober start de tournee in het aartsbisdom Utrecht. In de opvolgende dagen reist het naar bisdom Groningen-Leeuwarden, waar het tot 16 oktober zal blijven. Daarna is het WJD-kruis in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Van 22 tot 26 oktober verblijft het kruis in de bisdommen Rotterdam en Breda. Het opvolgende bisdom is ‘s-Hertogenbosch, van 26 tot 29 oktober, gevolgd door bisdom Roermond in de dagen daarna.

Vanaf 3 november is het WJD-kruis weer in het aartsbisdom. Daar vindt op 6 november, aan de vooravond van het feest van Sint Willibrord, een afsluitende viering plaats. De etappes kunnen op verschillende manieren worden afgelegd: gedeelten wandelend, fietsend, eventueel per trein of boot, of met het bestelbusje van de projectgroep.

info

www.wjdkruis.nl

organisatieJong Katholiek
locatie
plaatsNederland
doelgroepJeugd en Jongeren Jeugd en Jongeren

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl