Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneermaandag 2 augustus 2021    Evangelie van 2021-08-02
begintijd15:00 uur
eindtijd18:00 uur
 titelPortiuncula-feest
beschrijving

Op maandag 2 augustus 2021 wordt in Stadsklooster San Damiano te ’s-Hertogenbosch voor de derde keer het Portiuncula-feest gevierd.

Dit feest verwijst naar een kapelletje, gewijd aan Maria ter Engelen, even buiten Assisi, dat bekend staat als Portiuncula. Het is de bakermat van de door de heilige Franciscus van Assisi gestichte Orde van de Minderbroeders. Sint Franciscus van Assisi zou volgens een legende in Portiuncula zo bitter hebben geweend over het lot van de zondaars dat hij aan Christus vroeg een bijzondere aflaat in te stellen zodat berouwvolle gelovigen gered zouden worden. Christus, in het gezelschap van zijn Moeder en een schare engelen, verscheen aan hem en zei: “Franciscus, je vraagt veel van mij, maar ik zal jou steeds grotere gunsten verlenen. Je gebed is verhoord. Ga wel naar mijn plaatsbekleder, de paus, en vraag in mijn naam om de aflaat die ik jou gegeven heb.”

Zo raakte de zogenaamde Portiuncula-aflaat verbonden met deze kleine kapel bij Assisi. Tegenwoordig kan de aflaat in alle kerken verkregen worden op of rond 2 augustus, speciaal in franciscaanse godshuizen. Voorwaarden voor het verwerven van deze aflaat zijn een sacramentele biecht, het (geestelijk) ontvangen van de communie, een gebed tot intentie van de paus en een bezoek aan de kerk met het bidden van het Onze Vader en de geloofsbelijdenis.

In Stadsklooster San Damiano, waar franciscanen, kapucijnen, clarissen en franciscaanse seculieren samen onder één dak wonen, wordt dit feest gevierd met een gebedsviering om 15.00 uur met uitstelling van het heilig Sacrament. Na deze gebedsviering is er biechtgelegenheid tot 17.30 uur. Om 17.30 uur worden de vespers gebeden, die worden afgesloten met de zegen met het Allerheiligste.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de kloosterkerk van Stadsklooster San Damiano aan de Van der Does de Willeboissingel 12 te ’s-Hertogenbosch op maandag 2 augustus tussen 15.00 uur en 18.00 uur te bezoeken om dit feest van Gods grote barmhartigheid mee te vieren.

info

Broeder Jan ter Maat ofm
www.stadskloostersandamiano.nl

locatieStadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 12
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl