Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 6 juni 2021    Evangelie van 2021-06-06
 titelTV-Mis 900-jarig jubileum Norbertijnen
beschrijving

Met de voorstelling van het Landschapspark De Merode is woensdag 28 april 2021 de aftrap gegeven voor viering van de negenhonderdste verjaardag van de orde van de norbertijnen. Het landschapspark is een prachtig bos- en natuurgebied, waar de geschiedenis van Kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Op de 8 fiets- en 13 wandelroutes doorheen het gebied kunnen mensen kennismaken met de verschillende gebouwen die getuigen van de aanwezigheid van de norbertijnen, maar ook met de activiteiten die de orde er doorheen de eeuwen heeft ontwikkeld. Dat erfgoed blijft niet beperkt tot kerken en abdijen, maar ook prachtige kapelletjes, indrukwekkende molens, schuren en pachthoeven, zegt prior Paul Van Herck van de abdij van Averbode.

De routes in het gebied verbinden de abdijen van Tongerlo en Averbode. Het zijn allebei stichtingen van de norbertijnen, die dit jaar wereldwijd hun 900-jarige bestaan vieren. De orde werd gesticht door Norbertus van Gennep, zoon van een adellijke familie. Nadat hij, althans volgens de legende, van zijn paard viel door een blikseminslag, wijdde hij zich aan de prediking overeenkomstig de idealen van de gregoriaanse hervorming en wist zo veel volgelingen rond zich te verzamelen.

In 1124 trok Norbertus naar Antwerpen, waar de Sint-Michielsabdij ontstond. Van hieruit werden de abdijen van Tongerlo (1130) en Averbode (1134) gesticht. De abdij van Tongerlo is de oudste van de twee en lag zelfs mee aan de basis van de oprichting van de Katholieke Universiteit van Leuven. Prior Paul Van Herck: Tot op vandaag leiden de norbertijnen een leven dat toegewijd is aan studie en gebed, handenarbeid en maatschappelijk engagement. De paters en broeders proberen daarbij ook in hun eigen onderhoud te voorzien. De abdij van Averbode telt nog 52 monniken, die van Tongerlo 29. Momenteel is er in Averbode een frater van 25 die weldra zijn plechtige professie zal afleggen. De oudste pater van de abdij van Averbode is 94 jaar oud. Prior Paul Van Herck: Daarnaast komt er ook nog een glossy magazine waarin de orde en haar erfgoed en geschiedenis op informatieve wijze zal worden voorgesteld.

TV-Mis op zondag 6 juni 2021
Op 6 juni is er een tv-mis vanuit de norbertijnenabdij van Grimbergen. Er komt ook nog een rondreizende tentoonstelling over het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode en de invloed van deze religieuze orde op deze streek. Die maakt ook duidelijk welke belangrijk rol zij vervulden in de ontwikkeling van de lokale landbouw en economie. Als de coronamaatregelen versoepelen zullen er ook begeleide stiltewandelingen en abdijbezoeken georganiseerd worden.

info

www.abdijaverbode.be
www.tongerlo.org
www.averbodemoment.be
www.demerodeonline.be

locatieNorbertijnenabdij, Kerkplein 1
plaatsGrimbergen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl