Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 1 maart 2020    Evangelie van 2020-03-01
begintijd11:45 uur
 titelOnthulling plaquette Bossche bevrijders
beschrijving

Op zondag 1 maart 2020 - de feestdag van Saint David, de patroonheilige van Wales - zal om 11.45 uur de Eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in het teken staan van dankbaarheid bij 75 jaar vrijheid, waarbij na afloop de in oktober 2019 onthulde plaquette voor de Bossche bevrijders uit Wales een definitieve plaats krijgt in de speciaal hiervoor aangepaste Gedachteniskapel in de noordelijke kooromgang van de kathedraal.

Als onderdeel van het totale programma rond 75 jaar vrijheid is tijdens de herdenkingsdienst van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in oktober 2019 de dankbaarheidsplaquette voor de Bossche bevrijders gepresenteerd. Deze plaquette eert de mannen uit Wales van de 53rd Welsh Division die bereid waren te vechten voor de vrijheid en waarvan 146 jonge soldaten het leven hebben gelaten op ons grondgebied. De plaquette beschrijft de blijvende dankbaarheid die ’s-Hertogenbosch voelt voor de inzet van deze divisie en deze jonge mannen uit Wales en het Verenigd Koninklijk.

Het kerkbestuur van de Parochie Heilige Johannes Evangelist heeft besloten om de plaquette een centrale plaats te geven in de aangepaste Gedachteniskapel (noordelijke kooromgang), waar nu ook enkele religieuze oorlogsslachtoffers worden herdacht. Zo wordt in deze kapel de geliquideerde Bossche verzetsstrijder kapelaan Koopman geëerd, evenals de destijds aan het bisdom van ‘s-Hertogenbosch verbonden en in Dachau omgekomen Zaligverklaarde Titus Brandsma. Ook is er een plaats ingeruimd voor de Heiligverklaarde zuster Edith Stein (Teresa Benedicta van het Kruis) die in Auschwitz is vermoord. Naast de nieuwe plaquette is in de nieuw aangeklede Gedachteniskapel ook plaats voor het in 1985 ontvangen Welsh Cross en de Gedachteniskaars 75 jaar vrijheid.

Tijdens de Eucharistieviering zal er aandacht zijn voor dankbaarheid, de Gedachteniskapel en de plaquette. Burgemeester Mikkers zal eveneens een korte bijdrage verzorgen. Direct na afloop van de viering - rond 12.45 uur - wordt in de Gedachteniskapel de dankbaarheidsplaquette geplaatst. De projectorganisatie 75 jaar Vrijheid ’s-Hertogenbosch verzorgt bij de Gedachteniskapel een kort moment van herdenken. Daarbij is iedereen van harte welkom.

info

www.mariajohannes.nl

locatieSint-Janskathedraal Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl