Vandaag is donderdag 9 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 19 januari    Evangelie van 2020-01-19
begintijd14:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelKerk en Synagoge over Bevrijding & Vrijheid
beschrijving

Op 19 januari 2020 is in Groningen de jaarlijkse Dag van het Jodendom in de Synagoge van de Folkingestraat. Thema van de studiemiddag is ‘Bevrijding & Vrijheid’ bezien vanuit de Joodse traditie en de kerk.

Gastsprekers zijn prof. dr. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oosten Studies aan de RU Groningen, en dr. Joke Brinkhof, exegeet en namens de R.K. kerk lid van het overlegorgaan Joden en Christenen. Prof.  Van Bekkum gaat in op “Vrijheid in verbondenheid: Joodse traditie en de omgang met vrijheid”. Dr. Brinkhof spreekt over “Leven naar vrijheid toe: Beelden in Schriftverhalen.”

Programma
14.30 uur - Ontvangst met koffie of thee
15.00 uur - Begroeting en openingswoord
15.05 uur - Prof. dr. Wout van Bekkum
15.40 uur - Intermezzo
15.50 uur - Dr. Joke Brinkhof
16.25 uur - Gelegenheid tot het stellen van vragen   aan beide sprekers
16.40 uur - Napraten met een drankje of sapje
17.00 uur - Sluiting

Volgend jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding van onderdrukking en racisme door de nazi’s. Maar heeft ‘De Bevrijding’ ook werkelijk vrijheid opgeleverd? In een samenleving waar individualisering en secularisatie overheersen, en recreatieve activiteiten voorrang krijgen boven kerk of synagogebezoek.  Waar digitale media en 24-uurs economie vrijheid onder druk lijken te zetten. Meer keuzestress en burnouts onder de mensen zijn ongezonde symptomen.

De Dag van het Jodendom verdiept zich in de vraag wat vrijheid heden ten dage betekent vanuit de Joodse traditie en de kerk. Hoe interpreteren Kerk en Synagoge het begrip vrijheid en wat kunnen ze bijdragen aan actualisering van het begrip vrijheid?

De Dag van het Jodendom is vrij toegankelijk.

Aanmelding vooraf bij het bisdom Groningen-Leeuwarden.

info

Mw. Lisette Winter
(050) 40 65 888
l.winter@bisdomgl.nl
www.bisdomgl.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieSynagoge, Folkingestraat 60
plaatsGroningen (Groningen)
postcode97
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl