Vandaag is donderdag 25 april  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 14 december 2019    Evangelie van 2019-12-14
begintijd19:00 uur
 titelA Festival of Nine Lessons and Carols
beschrijving

Op zaterdagavond 14 december a.s. zal om 19.00 uur in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom -voor de veertiende keer- de oecumenische adventsviering “A Festival of nine Lessons and Carols” worden gehouden.

HMR-projectkoor onder leiding van Koert Damveld, het CKB Kinderkoor en het Jeugdkoor ‘After-8’ onder leiding van Monique Jimkes zorgen voor de koorzang. Janno den Engelsman en Toine Jimkes, orgels, en Deborah Jenner, harp, zorgen voor de instrumentale begeleiding. De regie is in handen van Cees van Broekhoven.

In de negen lezingen van de dienst wordt in grote lijnen de heilsgeschiedenis verteld, te beginnen met het scheppingsverhaal en zo uitkomend bij de geboorte van Christus. De lezingen worden afgewisseld met bekende en onbekende carols, waaronder drie composities van John Rutter en arrangementen van Philip Ledger.

De ceremonie volgt nauwgezet de traditie zoals die bekend is geworden van King’s College/Cambridge en daarbij horen ook één of twee carols uit een ander taalgebied dan het Engels. Dit jaar zijn dat een Frans-Provencaals driekoningenlied waarvan de melodie vooral bekend is geworden omdat Bizet deze gebruikte in zijn “Arlésienne Suite” en een Nederlands kerstlied op een tekst van Anton van Duinkerken uit 1937, ruim 25 jaar later op muziek gezet door Hans Smout. Beide worden uitgevoerd in nieuwe arrangementen van de “huis-arrangeur” van HMR, Rob Daane.

Natuurlijk is er, naast koorzang, in bekende carols ook regelmatig gelegenheid voor samenzang. Om de viering zo goed mogelijk gestalte te geven zitten de aanwezigen, zoals in Engeland gebruikelijk is, niet in rijen achter elkaar, maar ter weerszijde van een breed middenpad tegenover elkaar in het schip van de kerk. Het koor staat voor het Ibach-orgel opgesteld, tegenover de plaats van waar de lezingen worden gedaan, ter hoogte van de oude preekstoel.

De Gertrudiskerk is gedeeltelijk al in sfeervolle kerstsfeer gebracht, wordt aangelicht en is rijk voorzien van kaarslicht. Het door prille kinderstemmen ingezette openingslied “Once in royal David’s city” zet de toon voor een meditatief uur van woord en muziek dat de warmte van het naderende kerstfeest inluidt. De viering wordt traditioneel afgesloten met “O come, o all ye faithful”. De lezingen worden verzorgd door leden van de deelnemende koren, door functionarissen van de katholieke Lievevrouweparochie, van de protestantse PKN-gemeente in Bergen op Zoom en van de burgerlijke overheid. Zo hoort men resp. onder meer bisschoppelijk vicaris/pastoor Paul Verbeek, ds. Wim Lolkema en burgemeester dr. Frank Petter.

De toegang is natuurlijk vrij en bij de dienst zijn leden van alle kerkgemeenschappen van harte welkom. Ter bestrijding van de kosten is er na afloop een collecte. De kerk is open vanaf 18.30 uur en de gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.

info

www.gertrudiscultuurstichting.nl

locatieGertrudiskerk, Grote Markt 10 - ingang Kerkstraat
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
postcode46
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl