Vandaag is zondag 31 mei
1e Pinksterdag / Maria bezoekt haar nicht Elisabet
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 8 november 2019    Evangelie van 2019-11-08
begintijd14:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelSymposium - De heilige kardinaal Newman
beschrijving

Op 13 oktober 2019 werd John Henry kardinaal Newman heilig verklaard. Onlangs is het tweede wonder erkend. Tijdens de bijeenkomst over Newman gaat het niet over het wonder maar over zijn wonderlijk leven: van anglicaan werd hij katholiek en werd hij kardinaal gecreëerd door paus Leo XIII. Hij was en is een invloedrijk schrijver en denker.

Dagvoorzitter is prof. dr. Rudi te Velde. Sprekers zijn studentenpastor Michiel Peeters en promovendus Jorn Ackermans: hij was in Rome op de dag van de heiligverklaring en zal zijn indrukken van de plechtigheid delen.

Programma

 • 13.30 uur - Inloop
 • 14.00 uur - Welkom en opening door de dagvoorzitter
 • 14.15 uur - Impressies van een heiligverklaring door Jorn Ackermans MSc MA
 • 14.30 uur - Inleiding Jorn Ackermans MSc MA

  De rol van het geweten bij John Henry kardinaal Newman
  Na korte typering van leven en werk van Newman, en natuurlijk ook diens bekering, zal het gaan over hoe hij dacht over het geweten. De context van de 19e-eeuwse dialoog daaromtrent tussen hem en tijdgenoten vormt de achtergrond van zijn ontwikkeling in denken waarbinnen het geweten door zijn leven heen een centrale rol heeft gespeeld. Waarom zijn Newmans denkbeelden nog altijd relevant voor onze tijd en onze kerk?

  ­
 • 15.00 - Korte pauze
 • 15.15 - Inleiding mr. drs. Michiel Peeters

  Profetische kracht: Newman als pionier in geloofseducatie
  Juist het bij zijn bekering gevonden objectieve geloofsbegrip maakt dat Newman profetisch kon zijn wat betreft de benadering van het gelovige subject. Het belang van zekerheid in het oordeel, de vrijheid als enige toegangsweg tot de waarheid, en het Christendom als ‘beweging’ (‘personal influence’, cor ad cor loquitur), het zijn newmaniaanse thema’s die misschien juist in de huidige context hun waarde beginnen te bewijzen, bijvoorbeeld in studentenpastoraat.

  ­
 • 15.45 uur - Gesprek met de zaal
 • 16.15 uur - Afsluiting

Praktische informatie

 • Wanneer: 8 november 2019, 14.00-16.30 uur
 • Waar: Nieuwegracht 65, 3512 LG Utrecht
 • Kosten: Toegang is gratis
 • Aanmelden: verplicht via www.tiu.nu/Newman

info

www.tiu.nu/Newman

locatieNieuwegracht 65
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl