Vandaag is maandag 24 februari
Carnaval / Heilige Matthias
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 13 september 2019    Evangelie van 2019-09-13
begintijd20:00 uur
 titelJohann-Walter-Kantorei Torgau in de Basiliek
beschrijving

De Johann-Walter-Kantorei is verbonden aan de Stadtkirche Sankt Marien en de Schlosskapelle in Torgau, een stad gelegen aan de Elbe in het noordwesten van de deelstaat Saksen. Martin Luther preekte veelvuldig in deze stad, die ongeveer 45 kilometer van Wittenberg ligt, waar hij theologieprofessor was.

De kerk was de eerste in Duitsland die overging tot de Reformatie, en Luthers echtgenote Katharina ligt hier begraven. De kapel van Slot Hartenfels staat bekend als de eerste kruis­kerk, een protestants kerktype waarmee Luther zijn geestelijk programma voor de Reformatie aanschouwelijk maakte. De kerk werd op 5 oktober 1544 door hem gewijd. Voor deze gelegenheid toonzette Johann Walter (1496-1570), de eerste ‘lutherse’ cantor, de tekst van psalm 119: ‘Gelukkig wie de volmaakte weg gaan en leven naar de wet van de Heer’.

De Kantorei is vernoemd naar deze protestantse ‘oer-cantor’, waarmee de zangers en zangeressen zich nog steeds verbonden voelen in het besef deel te zijn van een eeuwenlange traditie sinds de eerste evangelische cantorij door Walter werd opgericht. De Kantorei, die onder leiding staat van Kirchenmusikdirektor Ekkehard Saretz, heeft een uitgebreid repertoire van zowel a-capella koorwerken als cantates en oratoria.

Van 12 tot en met 15 september maakt het koor en concertreis en zal in dat kader op vrijdag 13 september om 20.00 uur optreden in de Basiliek in Oudenbosch. Op het programma staan werken van onder andere Johann Walter (Magnificat), Anton Bruckner (Locus iste), Max Reger (Nachtlied) Arvo Pärt (Da pacem Domine) en Rihards Dubra (Missa simplex). Aan het concert wordt mede­wer­king verleend door Lambert van Eekelen, organist van de Bartholomeus­kerk in Zevenbergen, met composities van Johann Sebastian Bach.

De toegang tot het concert is gratis, na afloop wordt een deurcollecte gehouden.

info

www.bernardusparochie.nl

locatieBasiliek van de H.H. Agatha en Barbara, Markt 57
plaatsOudenbosch (Noord-Brabant)
postcode47
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl