Vandaag is woensdag 26 februari
Aswoensdag
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzaterdag 7 september 2019    Evangelie van 2019-09-07
begintijd16:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelLezing - Wat zong Bonifatius?
beschrijving

BONIFATIUS KOMT TERUG - WAT ZONG BONIFATIUS?

1300 jaar geleden kwam de later wereldberoemd geworden monnik Bonifatius terug in regio Dorestad-Utrecht, nu om te blijven. Dit historische feit wordt herdacht met lezingen, vieringen en muzikale workshops. 

  • 7 september 2019: lezing “Wat zong Bonifatius? Muziek in de vroege middeleeuwen”. Dat is het onderwerp van de vrij toegankelijke Bonifatiuslezing die prof. dr. Anton Vernooij geeft. Van 16.00 tot 17.00 uur in de Grote Kerk, Markt 22 te Wijk bij Duurstede, tijdens het festival Kleurrijk Uit in Wijk.
  • 14 september 2019: workshop “Gregoriaans zingen als Bonifatius”, onder leiding van de inspirerende koordirigent Ronald de Haan. Plaats: Katholieke kerk, Klooster Leuterstraat 35, Wijk bij Duurstede. Tijd: 10:00 – 15:30 uur. Deze workshop valt samen met Open Monumentendag.

Lezing
Anton Vernooij is emeritus hoogleraar Liturgische Muziek  aan de Universiteit van Tilburg. Hij is zijn hele actieve leven docent, musicus en schrijver over muziek geweest en zal 7 september een wat lichtvoetige lezing geven van een half uur. Daarna reageert hij op vragen. De Grote Kerk, waarin de lezing plaatsvindt, is gebouwd in de late Middeleeuwen en een bezienswaardigheid op zich. 

Workshop
Gregoriaanse zingen is een deels improviserende zangwijze, die een voortzetting was van het zingen in de Joodse synagogen.
In de workshop Gregoriaans zingen als Bonifatius zal dirigent Ronald de Haan kort iets vertellen over het gregoriaans en daarna met de deelnemers Gregoriaanse gezangen inleiden en instuderen, met medewerking van de Schola Cantorum Gregoriana van de Zalige Titus Brandsmaparochie uit Rhenen. De gezangen die worden ingestudeerd zijn de wisselende gezangen van de Gedenkdag voor Bonifatius. Om 15.00 uur geven de Schola en de deelnemers een openbare afsluiting, vrij toegankelijk voor publiek.

  • Wilt u meedoen aan deze workshop, meldt u zich dan aan via rjadehaan@hetnet.nl
  • Deelname kost € 10 pp,  incl. koffie, thee en Gregoriaanse gezangen op schrift, te betalen bij aankomst.
  • Na aanmelding krijgt u de te zingen gezangen ook al per mail toegestuurd. Voor de lunch dient u zelf zorg te dragen.

Waarom dit jaar speciaal is
De naam Bonifatius kreeg hij in 719 in Rome van paus Gregorius II, die hem ook een zending gaf. Daarmee reisde hij via Duitsland naar Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) en Utrecht. Hij zal daar in het najaar van 719 zijn aangekomen.

Drie jaar eerder - in 716 - had Bonifatius vanuit Engeland zijn eerste reis naar het vasteland van Europa gemaakt en kwam hij aan in Dorestad. Een historisch feit dat precies 1300 jaar later met allerlei activiteiten in Wijk bij Duurstede is gevierd en blijvend zichtbaar is gemaakt met een reliëfsteen op de Markt, vlakbij de toren. Hier begon Bonifatius een carrière die hem de titel ’grondlegger van Europa’ zou opleveren.

info

Kees Slijkerman
(0343) 57 69 46
www.stucom.nl/bonifatius

locatieGrote Kerk, Markt 22
plaatsWijk bij Duurstede (Utrecht)
postcode39
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl