Vandaag is maandag 13 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerwoensdag 12 juni 2019    Evangelie van 2019-06-12
begintijd20:15 uur
 titelBloedmirakelse avond Boxtel
beschrijving

Lezing over de terugkomst van de H. Bloeddoek door Christ van Eekelen

Op 12 juni 1924 kwam één van de H. Bloeddoeken weer terug naar Boxtel
Omstreeks 1380 vond in Boxtel het Heilig Bloedwonder plaats. Priester Eligius van de Aker stootte de kelk met geconsacreerde witte wijn om, waarna onmiddellijk rode vlekken zichtbaar werden op het altaarlinnen.

Hoogstraten, België
De H. Bloeddoek en altaardwaal zijn tijdens roerige tijden in 1652 naar het Belgische Hoogstraten in veiligheid gebracht. Toen het rond 1800 weer wat rustiger werd wilde Boxtel de Bloeddoeken terug hebben. In 1924 kwam de H. Bloeddoek (het corporale) terug naar Boxtel. De andere doek, de altaardwaal, (mappa) die de duidelijkste rode vlekken heeft, bleef achter in Hoogstraten. Altaardoek en corporale bleken in 1924 aan elkaar bevestigd te zijn. Op 12 juni van dat jaar werden ze van elkaar losgeknipt.

Ging dat zo gemakkelijk?
Nee absoluut niet. In deze lezing zal dieper ingegaan worden op de problemen die de teruggave van de H. Bloeddoeken, of zoals later zal blijken één H. Bloeddoek, met zich meebrachten. Het was niet alleen, dat Hoogstraten ‘gehecht’ was aan de Bloeddoeken, ook kasteel Stapelen bemoeide zich ermee en vond dat de kasteelheer de eigenaar van de Bloeddoeken was. Meer dan honderd jaar heeft de ‘strijd’ geduurd. Kapelaans, pastoors, bisschoppen, kardinalen en zelfs de paus hebben zich ermee bemoeid. Dat het er niet altijd even vriendelijk aan toeging zal tijdens deze lezing blijken.

Muziek
De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de Blauwe Schuyt uit ’s-Hertogenbosch. De Blauwe Schuyt zingt en speelt in middeleeuwse kostuums op bijzondere instrumenten van toen, muziek van lang geleden. Ze staan bekend om hun muzikale kwaliteit, de leuke interactie met het publiek en hun authenticiteit.

Details

  • Locatie: Bibliotheek Boxtel, Burgakker 4
  • Datum: woensdag 12 juni 2019
  • Tijd: aanvang 20.15 uur
  • Entree: € 8,50 bij de ingang van de bibliotheek
  • Korting: leden van de Bibliotheek hebben op vertoon van hun biebpas een korting van € 2,50 en betalen dus € 6

Christ van Eekelen is bestuurslid H. Bloedstichting en secretaris Heemkunde Boxtel

info

info@bloedprocessieboxtel.nl
www.bloedprocessieboxtel.nl

locatieBibliotheek, Burgakker 4
plaatsBoxtel (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl