Vandaag is vrijdag 24 mei  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 19 april    Evangelie van 2019-04-19
(Goede Vrijdag / Heilige Leo)
begintijd15:00 uur
 titelKruisweg met Mgr. Van den Hout
beschrijving

Op Goede Vrijdag, 19 april 2019 om 15.00 uur loopt Mgr. Ron van den Hout van bisdom Groningen-Leeuwarden met parochianen de kruisweg in het Processiepark van de Bonifatiuskapel te Dokkum.

De 14 kruiswegstaties zijn een initiatief van pater Karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) en de katholieke kunstenaar Jacques Maris. De bouw van de bedevaartskapel in 1934 was ook een actie van Titus Brandsma. De kruisweg lopen op Goede Vrijdag is een traditie in de RK kerk.

Titus’ kruisweg
Priester, mysticus en hoogleraar prof. Titus Brandsma stierf in het begin van WO II als politieke gevangene in het concentratiekamp Dachau. Na zijn openlijke kritische stellingname - namens de RK kerk - jegens het Duitse nazisme werd hij kort na de bezetting door de Duitse autoriteiten gearresteerd. Tijdens zijn verblijf in de strafgevangenis van Scheveningen schreef Titus ondermeer lijdensmeditaties voor de kruisweg in Dokkum die nog niet was gerealiseerd. Na de oorlog (1949) zijn de 14 kruiswegstaties geheel volgens Titus’ ontwerp in Dokkum geplaatst. Moderne terracotta taferelen van kunstenaar Jacques Maris verbeelden de lijdensweg van Christus, omlijst door kapelletjes van middeleeuwse kloosterstenen uit Friesland.  De 12e kruiswegstatie, gewijd aan de kruisdood van Jezus, fungeert sinds 1949 ook als een In Memoriam van Titus Brandsma.

info

www.bisdomgl.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieProcessiepark van de Bonifatiuskapel, Bronlaan 12
plaatsDokkum (Friesland)
postcode91
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl