Vandaag is donderdag 18 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 23 maart    Evangelie van 2019-03-23
begintijd16:00 uur
 titelOrgelconcert Erwin van Bogaert
beschrijving

Op zaterdag 23 maart vindt in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom het volgende orgelconcert plaats, als gewoonlijk georganiseerd door de Gertrudis Cultuurstichting. Concertgever is de veelzijdige Belgische organist Erwin van Bogaert.

Van Bogaert studeerde orgel aan het Lemmensinstituut in Leuven (Laureaat) en aan het Conservatorium van Maastricht (Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus). Aanvullende studie verder bij Ton Koopman, Ewald Kooymans en Daniel Roth. In Gent en Amsterdam studeerde hij voorts nog klavecimbel.

Als organist in de liturgie was hij jarenlang titularis-organist van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Sint-Niklaas en van de dekenale kerk van Beveren. Als concerterend organist geeft hij regelmatig concerten in binnen- en buitenland en werkt mee aan festivals.

Hij won prijzen in Kortrijk in 2003 en 2007 (voor zijn vertolking van muziek van Buxtehude) en in 2011 en 2013 voor zijn programma-samenstelling resp. voor de vertolking van hedendaagse muziek. Daarnaast is hij breed georiënteerd op lichte muziek en theatermuziek en als vertolker van ensemblemuziek voor orgel met instrumentalisten en vocalisten.

Tijdens het komende concert bespeelt Van Bogaert aan het Rogier-orgel muziek uit de 17e en 18e eeuw van met name ook Vlaamse componisten als A. Van den Kerckhoven (1619-1701) en M. Van den Gheyn (1721-1785). Het midden-19e eeuwse orgel van de Bergse orgelbouwer -in bezit van de Gertrudis Cultuurstichting- is zijn best bewaarde instrument, gebouwd volgens de 18e eeuwse Vlaamse traditie. Op het Ibach-orgel wordt 19e en 20e eeuwse muziek gespeeld.

Een opmerkelijk werk dat wordt uitgevoerd is een Allegro Moderato van de Belgische organist-componist Alphonse Mailly (1833-1918) die in 1864 het nieuwe Ibach-orgel mede “keurde” en bespeelde. Verder onder meer “Nun danket alle Gott” van S. Karg-Elert (1877-1933), Thema met variaties van H. Andriessen (1892-1981) en “de” Toccata van Theodore Dubois (1837-1924).

Het concert-op-zaterdagmiddag begint om 16.00 uur. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat. De entreeprijs voor het concert bedraagt met inbegrip van een programma € 8,00. Als vanouds genieten de ‘Vrienden van het Ibach-orgel’ 50% reductie op de entreeprijs.

Allerlei informatie over orgels in het algemeen en over die van de “Orgeltuin” Gertrudiskerk in het bijzonder is verkrijgbaar, evenals diverse cd’s die van het Ibach-orgel inmiddels gemaakt zijn.

info

gertrudevanroode@hetnet.nl
www.gertrudiscultuurstichting.nl

locatieGertrudiskerk
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
postcode46
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl