Vandaag is woensdag 17 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 8 december 2018    Evangelie van 2018-12-08
(Maria Onbevlekte Ontvangenis)
begintijd10:30 uur
 titelBisschopswijding Harrie Smeets
beschrijving

De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop vindt plaats op zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dit is de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, de patrones van het bisdom Roermond. 

De datum was bij de presentatie van de nieuwe bisschop van Roermond, vorige week, nog niet helemaal zeker.  Mgr. Smeets zou graag gezien hebben dat kardinaal Wim Eijk, als aartsbisschop, de wijding zou verrichten. Deze zou dat ook heel graag willen doen, maar is in verband met een geplande operatie daartoe niet in de gelegenheid. “De kardinaal heeft me op het hart gedrukt dat hij het heel jammer vindt dat hij er niet bij kan zijn, maar dat het helaas niet anders gaat,” aldus Mgr. Smeets. Hij zal nu de bisschopswijding ontvangen uit handen van Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. De andere wijdende bisschoppen zijn emeritus-bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong van Roermond.

De bisschopswijding vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Daar staat ook de zogeheten cathedra, de officiële zetel van de bisschop van Roermond. Tijdens de wijdingsplechtigheid zal bisschop Smeets op een bepaald moment hierop gaan zitten, als teken dat hij de zetel in bezit neemt, zoals dat in kerkelijke termen heet. Op de zetel komt ook het persoonlijk wapen van Mgr. Smeets te hangen. Hoe dat er gaat uitzien, is nog niet bekend. Het wordt op dit moment door een aantal heraldische deskundigen ontworpen. Ook de overige voorbereidingen voor de wijdingsplechtigheid zijn inmiddels in volle gang. In de loop van de komende weken komt er meer duidelijkheid over de inhoud daarvan. 

Live op televisie
De wijding wordt ook live op televisie uitgezonden. Zowel regionale omroep L1 als de KRO zenden vanaf 10.30 uur live de wijding uit. L1 begint al om 10.00 uur met een voorbeschouwing.

info

www.bisdom-roermond.nl

organisatieBisdom Roermond
locatieSint-Christoffelkathedraal, Grote Kerkstraat 2
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl