Vandaag is donderdag 20 juni
Sacramentsdag
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Utrecht
(B Utrecht)

Bisdom Utrecht

Website E-mail

Postbus 14019
3508 SB Utrecht

Maliebaan 38-40
3581CR  Utrecht

tel (030) 233 80 30
fax (030) 23 11 962

Diocesane Kerkelijke
Caritas Instelling (DKCI)
Kerkaan 22
3828 EB  Hoogland (Amersfoort)
tel (06) 42 95 28 62

www.yougle.nl

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 13 oktober 2018    Evangelie van 2018-10-13
begintijd14:00 uur
 titelLandelijke viering Mgr. Romero
beschrijving

Ter gelegenheid van de aanstaande heiligverklaring van aartsbisschop Oscar Romero vindt er op zaterdag 13 oktober in Utrecht een Eucharistieviering plaats voor mensen uit heel Nederland. Deze H. Mis in de Dominicuskerk (Händelstraat) begint om 14.00 uur. Celebrant is Mauricio Meneses, priester van het Aartsbisdom Utrecht en afkomstig uit Colombia. De voertaal is Nederlands en Spaans. Na de viering is er een Nederlandstalige lezing over de persoon en het pastorale beleid van mgr. Romero.

Paus Franciscus zal op zondag 14 oktober in Rome niet alleen zijn voorganger Paulus VI heilig verklaren, maar ook de in 1980 in El Salvador achter een altaar doodgeschoten aartsbisschop Oscar Romero. “In die tijd kwam de arme Indiaanse boerenbevolking in dit Midden-Amerikaanse land steeds meer op voor zijn rechten,” aldus Hans Oldenhof, initiatiefnemer van de viering op 13 oktober. Hij vervolgt: “Sommige priesters die hen ondersteunden, werden doodgeschoten. Romero ontwikkelde zich steeds meer tot een bisschop die het voor de armen opnam en hun uitbuiting en onderdrukking veroordeelde. Begin 1980 ontving hij daarvoor een eredoctoraat in Leuven. De aanslag op hem kort daarna door een rechts doodseskader markeerde het begin van de Salvadoraanse burgeroorlog, waarbij tot 1992 zo’n 75.000 mensen om het leven kwamen. Romero werd in 2015 zalig verklaard. Zijn persoon, zijn opstelling en zijn gewelddadige dood maakten ook in ons land indruk. Zo is er in Hoorn een middelbare Romeroschool; in Almere staat een borstbeeld van Romero en in Utrecht is er in Tuindorp een Romerostraat.”

Hans Oldenhof: “Tijdens de Eucharistieviering op 13 oktober in de Dominicuskerk zingt een Spaanstalig koor van migranten uit Rotterdam met ook leden uit El Salvador. Na de viering volgt, na een korte pauze, een interessante lezing (in het Nederlands) over de persoon en het pastorale beleid van mgr. Romero door de uit Panama afkomstige en in Nijmegen werkzame missioloog Jorge Castillo Guerra. Na afloop is er een informele ontmoeting. Iedereen is welkom.”

Er is gratis parkeergelegenheid rond de kerk, ook kan er worden geparkeerd in de parkeergarage van AH tegenover de kerk en bij het Landelijk Dienstencentrum van de PKN, Joseph Haydnlaan 2A. Het is 25 minuten lopen vanaf het Centraal Station. Bus: lijn 5 richting ‘Cartesiuslaan via Oog in Al’, halte Beethovenlaan.

(schilderij: J. Puig Reixach)

info

www.aartsbisdom.nl

organisatieBisdom Utrecht
locatieDominicuskerk, Palestrinastraat 1
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl