Vandaag is zondag 26 mei  

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerzaterdag 7 april t/m woensdag 31 oktober 2018    Evangelie van 2018-04-07
 titelTentoonstelling ‘Geloof in Beeld’
beschrijving

Op vrijdag 6 april vindt in het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo in Haarlem de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Geloof in Beeld’ - Mari Andriessen (1897-1979) – beeldhouwer te Haarlem.

In de reeks van tentoonstellingen over kunstenaars die werk(en) hebben gemaakt ter verfraaiing van de kathedraal, is dit jaar een tentoonstelling te zien over het leven en werk van de beroemde Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen. Andriessen heeft voor de kathedraal diverse beeldhouwwerken gemaakt, waaronder een beeld van de H. Antonius van Padua in de Antoniuskapel en een altaar en retabel in de Kerstkapel.

In de tentoonstelling wordt met name aandacht besteed aan zijn religieuze oeuvre. De familie Andriessen, het Frans Halsmuseum te Haarlem en het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen hebben daarvoor diverse objecten beschikbaar gesteld.

Bij het grote publiek werd Andriessen vooral bekend als meest gevraagd kunstenaar voor oorlogs- en verzetsmonumenten. Bekend zijn o.a. Man voor het vuurpeloton in Haarlem (brons, 1949), Het Vrouwtje van Putten in de gelijknamige plaats (kalksteen, 1949), De Dokwerker in Amsterdam (brons, 1952), het uit zes figurale groepen bestaande monument in het Volkspark te Enschede (brons, 1953), het uit drie figuren bestaande monument op het Stadhuisplein in Rotterdam (brons, 1957), het Monument burgerslachtoffers in Nijmegen (kalksteen, 1959), het Marinemonument in Scheveningen (tufsteen, 1966) en Anne Frank bij de Westerkerk te Amsterdam (brons, 1975).

Tijdens de opening zal een boekje gepresenteerd worden waarin het leven en werk van Mari Andriessen wordt belicht. Hierin is ondermeer een route opgenomen die voert langs beelden van Andriessen die in Haarlem en omgeving staan.

Tentoonstelling
Vanaf zaterdag 7 april tot en met woensdag 31 oktober is de tentoonstelling voor het publiek geopend met de volgende openingtijden:

  • 10.00 - 17.00 uur - dinsdag t/m vrijdag
  • 11.00 - 14.30 uur - zaterdag

info

www.nieuwebavo.nl

locatieKathedraal museum, Sint Bavokathedraal, Leidsevaart 146
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl