categoriebezinning
wanneerdinsdag 27 mei 2025
beginttijd19:30 uur
 titelKathedraalschool - Bezinningsavond
beschrijving

Onder de titel ‘Kathedraalschool’ organiseert de Parochie Sint Jan te ’s-Hertogenbosch in werkjaar 2024/2025 weer een grote reeks activiteiten. Thema is dit jaar “Als pelgrims van hoop Gods liefde leren leven”.

Bezinningsavonden
2025 staat in het teken van de viering van 80 jaar bevrijding. In oktober 1944 werd de stad ‘s-Hertogenbosch bevrijd en 5 mei 1945 is de nationale viering van de bevrijding. Miljoenen mensen, militairen en burgers, zijn in deze gruwelijke oorlog gesneuveld. Onder hen de vele joden die zijn omgekomen in de Duitse vernietigingskampen, maar ook vele priesters en religieuzen zijn het slachtoffer geworden van de nazi-terreur. In de maand mei staan we hierbij stil in een viertal bezinningsavonden.

  • Dinsdag 6 mei: De Jodenvervolging
    De uitroeiing van het joodse volk liep als een rode draad door het nazi-tijdperk. Nog steeds dragen ex-gevangenen van de concentratiekampen, of hun directe nazaten, de wonden en de pijn met zich mee. Rabijn Tzvi Marx werd geboren in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gezin moest vluchten naar Zwitserland. Thans doceert hij over het Jodendom en is een veelgevraagd spreker op congressen en andere bijeenkomsten. Als geen ander weet hij van de Jodenvervolging in de jaren van het Derde Duitse Rijk en van het antisemitisme in onze dagen.
  • Dinsdag 13 mei: Kapelaan Koopmans - Titus Brandsma
    Op 9 augustus 1944 werd de Bossche kapelaan Harry Koopmans vermoord. Deze avond staan we stil bij zijn leven en sterven. Plebaan Vincent Blom zal de inleiding verzorgen en we bezoeken de gedachteniskapel in de Sint-Jan waar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Zo staan we ook stil bij Titus Brandsma. Hij werd immers op 17 juni 1905 in de Bossche kathedraal tot priester gewijd.
  • Dinsdag 20 mei: Het gezin Löb
    De joodse familie Löb, die zich vóór de oorlog had bekeerd tot het katholieke geloof, werd het slachtoffer van een vergeldingsactie van de Duitse bezetter. Drie broers Löb waren als trappist ingetreden in de abdij Koningshoeven (Berkel-Enschot), hun drie zussen deden dat in het toenmalige trappistinnenklooster Koningsoord. Op 2 augustus 1942 werden ze alle vijf door de nazi’s uit hun klooster gehaald om uiteindelijk naar Auschwitz te worden afgevoerd. Broer Hans, de enige niet-geestelijke van het gezin, kwam in 1945 om het leven in concentratiekamp Buchenwald. De huidige abt van Koningshoeven, Dom Isaac Majoor, spreekt deze avond over het leven en sterven van de kinderen van het gezin Löb.
  • Dinsdag 27 mei: H. Maximiliaan Kolbe
    Maximilliaan Kolbe (1894-1941) was franciscaan-conventueel, priester, missionaris, kloosterstichter en journalist. Vanwege zijn verzet tegen de nazi-overheersing werd hij naar Auschwitz gestuurd. Pater Kolbe bood zich daar aan als plaatsvervanger voor een ter dood veroordeelde medegevangene met de woorden: “Laat mij zijn plaats innemen. Ik ben oud. Hij heeft vrouw en kinderen.” Op 14 augustus 1941 werd Maximiliaan Kolbe ter dood gebracht. Pater Scholten, franciscaan-conventueel en kenner van het leven van zijn medebroeder neemt ons mee in het leven van deze bijzondere martelaar die in 1982 door Paus Johannes Paulus II werd heiligverklaard.
  • Tijd: 19.30 tot 21.00 uur
  • Locatie: Bouwloods

info

www.kathedraalschool.nl

locatieBouwloods, Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl