categoriecursus
wanneervanaf dinsdag 24 september
 titelCursus over filosofie Thomas van Aquino
beschrijving

In 2025 is het 800 jaar geleden dat Thomas van Aquino overleed. In het kader daarvan biedt het grootseminarie Rolduc dit studiejaar een cursus van acht filosofische bijeenkomsten aan over het gedachtengoed van deze grote Middeleeuwse theoloog en filosoof.

De cursus staat open voor alle belangstellenden en bestaat uit acht maandelijkse bijeenkomsten op dinsdagavond vanaf eind september tot half mei. De cursus wordt gegeven door Dr. Detlef Rohling, docent filosofie aan het grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc. Hij belicht thema’s als waarheid, rust, vriendschap, geluk en eeuwig leven vanuit het perspectief van Thomas van Aquino.

Thomas van Aquino (1225 – 1275) is de meest invloedrijke systematische denker op theologisch en wijsgerig gebied uit de Middeleeuwen. Hij wordt tot de zogeheten scholastici gerekend. In 1244 sloot Thomas zich aan bij de pas enkele jaren eerder gestichte nieuwe orde van de dominicanen. Hij doceerde onder andere aan de universiteiten van Parijs en Napels. Ook verbleef hij een tijd aan het pauselijk hof. In 1323 werd hij heilig verklaard en in 1567 tot kerkleraar verheven. Zijn bekendste boek is de Summa Theologiae.

Data en thema’s

  • 24 september 2024: Thomas van Aquino over waarheid en onwaarheid
  • 22 oktober 2024: Thomas van Aquino over rust en onrust van de menselijke geest
  • 19 november2024: Thomas van Aquino over onderwijs
  • 17 december 2024: Thomas van Aquino over vriendschap
  • 21 januari 2025: Thomas van Aquino over een gelukkig leven
  • 18 februari 2025: Thomas van Aquino over het Godsbestaan
  • 18 maart 2025: Thomas van Aquino over waarde en waardigheid van de schepping
  • 13 mei 2025: Thomas van Aquino over eeuwig leven

De cursus wordt gegeven op bovenstaande dat in het grootseminarie Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de kosten van de zaalhuur wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via: fidelis2404@outlook.com

info

fidelis2404@outlook.com
www.bisdom-roermond.nl/Nieuwe-cursus-over-filosofie-Thomas-van-Aquino

locatieGrootseminarie Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl