categorieprocessie
wanneerzondag 30 juni
beginttijd15:00 uur
 titelMaria Ommegang Bergen op Zoom
beschrijving

De Brabantse Wal herdenkt dit jaar de 80-jarige bevrijding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beloofde kapelaan W. Ooijens plechtig aan de Heilige Maagd Maria om samen met de Bergenaren een dankstoet op straat te brengen, als Bergen op Zoom gespaard zou blijven van oorlogsgeweld en bevrijd zou worden. Deze dankstoet werd bekend als de Maria Ommegang. Daarmee viert de Maria Ommegang met het thema “Ja, ik wil vrede” dit jaar ook haar 80e jubileumeditie. Meer dan ooit is de beloofde dankstoet actueel en nodigt de Maria Ommegang uit stil te staan bij onze vrijheid, met alle gebeurtenissen die zich wereldwijd afspelen.

De Maria Ommegang is uitgegroeid tot grote dankstoet met allerlei creaties waaraan generaties mensen meedoen, families bij elkaar komen en verbinding gevierd wordt. . Vertegenwoordigers en delegaties van diverse Mariasteden en speciale gasten lopen in de stoet mee, waaronder delegatie Oudenaarde met Trommelkorps KSA fanfare, delegatie Aardenburg met De klederdrachtgroep Mooi Zeeland, de Tempeliers, Bedevaart Kevelaer- en Beauraing, Pro Petri Sede, de Ridderorde van het Heilige Graf en Onze lieve vrouw van Jesse Gilde Delft en meer!

Met ongeveer 700 deelnemers en duizenden bezoekers per jaar is de Maria Ommegang een onmisbaar cultureel erfgoed in Bergen op Zoom en omstreken. Herbeleef als deelnemer of toeschouwer de Bijbelse en culturele taferelen met deelnemers in kleurrijke kostuums, fleurig versierde wagens, ondersteund door prachtige muziek en dans!

Voorprogramma

  • Zaterdag 29 juni - 19.00 uur: Vesperviering in de St-Gertrudiskerk met lezing van Sjef de Wit.
  • Zondag 30 juni - 10.00 uur: Eucharistieviering in de stadskerk, met muzikale bijdrage van Hortus Musicus Religiosus.
  • Zondag 30 juni - 14.00 uur:
    Na de Eucharistieviering volgen optredens van Odiles Rapid, het Schuttersgilde Sint Sebastiaan, Trommelkorps KSA en DJ Wouter Sep op de Grote Markt.

Hoofdprogramma

  • Zondag 30 juni - 15.00 uur:
    Om 15.00 uur vertrekt de stoet vanaf de Markiezenhof.

Naprogramma

  • Zondag 30 juni - 16.45 uur:
    na de dankstoet start ons naprogramma op de Grote Markt met optredens van House of Marqeez onder leiding van Volkan Tasdan, en muzikanten van de Koninklijke Erkende Harmonie Eendracht Maakt Macht.
  • Plechtige afsluiting:
    Na afloop van het naprogramma wordt het Mariabeeld plechtig naar de Sint- Gertrudiskerk gedragen, begeleid door warme orgelklanken.

info

www.mariaommegang.nl

locatieMarkiezenhof, Steenbergsestraat 8
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl