categorielezing
wanneerzaterdag 14 januari 2017
beginttijd10:00 uur
eindtijd15:00 uur
 titelDe Vreemdeling
beschrijving

Daags voor de jaarlijkse Gebedsweek voor de Eenheid (15-22 januari 2017) en de jaarlijkse viering van de Dag van het Jodendom (17 januari) nodigen we u van harte uit voor een diocesane studiedag rond een thema dat ons allen aangaat: ‘De Vreemdeling’.

We willen met deze dag een bijdrage leveren aan het verwijden van het blikveld en de vraag verbreden: Wat betekent dat, ‘vreemdeling’ zijn? Wanneer ben je eigenlijk ‘vreemdeling’? Wat is onze persoonlijke ervaring met ‘vreemdeling zijn’? Wat zijn onze ervaringen als joden en christenen? Wat zeggen onze joodse en christelijke tradities hierover?

We willen ook aandacht besteden aan de andere kant van de thematiek: wat betekent het om vreemdelingen te ontvangen? Wat is gastvrijheid? Hoe zijn wij goede gastheren/vrouwen. Wat zijn de ervaringen binnen onze eigen (geloofs-) gemeenschap. Wat kunnen we leren van onze traditie?

Spreker: Prof. Dr. Fred van Iersel
Bijzonder hoogleraar geestelijke verzorging bij de krijgsmacht in Tilburg, en docent katholieke sociale leer aan het International Institute Canon Triest te Gent (B). Hij is voorzitter van de Beraadgroep Samenlevingsvraagstukken van de Raad van Kerken in Nederland.

Workshops

  1. ‘Vreemdeling en gastvrijheid vanuit het perspectief van de Tora’ – door Drs. Ton Sip pr, Bisschoppelijk gedelegeerde voor Oecumene Den Bosch
  2. ‘Gast in huis, God in huis. Augustinus over vreemdelingschap en gastvrijheid’ – door Drs. Hans van Reisen, Theoloog en Studiesecretaris bij het Augustijns Instituut
  3. ‘Een solidaire en gastvrije samenleving: wat kunnen parochies doen’ – door Sophie Schellens en Sebastiaan van der Zwaan, resp. Projectmedewerkster Migratie en Directeur van Justice and Peace Nederland (Justitia et Pax)
  4. ‘De vuurhaard: wie komen er op straat? wat doen we voor hen?’ – door Fr. Ad de Kok cmm, Coördinator opvang vluchtelingen de Vuurhaard in Udenhout

Programma
10.00 uur - Ontvangst met koffie/thee
10.15 uur - Welkom en gebed
10.20 uur - Lezing ‘De Vreemdeling in ons midden’ – door Prof. Dr. Fred van Iersel
11.20 uur - Pauze / naar Workshops
11.30 uur - Ronde 1 Workshops
12.30 uur - Middaggebed
12.45 uur - Lunch, wordt u aangeboden
13.45 uur - Ronde 2 Workshops
14.45 uur - Terugblik op de Dag / Afsluiting
15.00 uur - Ontmoeting onder het genot van een drankje dat u wordt aangeboden

Aanmelden kan tot 9 januari 2017 per telefoon of e-mail.

info

Mw. Anja van der Els
avdels@bisdomdenbosch.nl
(073) 523 20 45

locatieSint-Janscentrum, Papenhulst 4
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl