Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
Konferentie Nederlandse Religieuzen
(KNR)

Konferentie Nederlandse Religieuzen

Website E-mail

Postbus 111
5201 AC Den Bosch

(073) 692 13 21

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 7 november 2018    Evangelie van 2018-11-07
(Heilige Willibrord)
begintijd09:30 uur
eindtijd16:30 uur
 titelImpulsdag Roeping - Beter horen
beschrijving

‘De geloofsgemeenschap als omgeving om Gods roepstem te leren verstaan.’ Rond dat thema organiseert het Interdiocesaan Roepingen Overleg - een samenwerkingsorgaan van bisdommen en KNR - op 7 november 2018 een landelijke studiedag. Hoe luister je mee als geloofsgemeenschap? Hoe breng je ‘roeping’ hier en nu ter sprake? Hoe ga je hierover het gesprek aan met jongeren? Hoe kan ik daarin zelf een rol spelen?

Het thema ‘roeping’ is fundamenteel binnen het pastoraat van heel de Kerk: God roept mensen om ze met een speciale opdracht de wereld in te sturen. Hun leven komt zo in dienst van Christus te staan. Een vitale Kerk kan daarom niet zonder roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. Dat geldt óók voor onze tijd, waarin deze roepingen in Nederland schaars zijn. Het is God die individuele mensen roept, maar het luisteren naar Gods roepstem gebeurt in een concrete geloofsgemeenschap, die meeluistert.

Hoe luister je mee als geloofsgemeenschap? Hoe breng je ‘roeping’ hier en nu ter sprake? Hoe ga je hierover het gesprek aan met jongeren? Op woensdag 7 november (Hoogfeest van St. Willibrord, patroon van onze Kerkprovincie) willen wij nadenken en met elkaar van gedachten wisselen over hoe de roeping tot het priesterschap, diaconaat en religieuze leven gestalte kan krijgen in onze eigen kerkgemeenschap. Roepingenpastoraat is immers een verantwoordelijkheid voor ons allen! Deze unieke impulsdag wordt gehouden in de Nicolaïkerk te Utrecht voor heel de Nederlandse R.-K. Kerk en heeft als thema:

Beter horen. De geloofsgemeenschap als omgeving om Gods roepstem te leren verstaan.’

Voor deze dag willen wij per parochie of gemeenschap de verantwoordelijken uitnodigen. Wij vragen u één of twee afgevaardigden te sturen, bij wie de pastorale zorg rond jeugd, jongeren en roeping in handen ligt.

Inhoudelijke reflectie (door onder anderen bisschop Van den Hende) en uitwisseling van actuele best practices rond roeping zijn de twee grote pijlers voor deze dag, die wordt georganiseerd door het Interdiocesaan Roepingen Overleg (IRO). In deze landelijke commissie werken de bisdommen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen samen. Het IRO ontwikkelt onder meer elk jaar de materialen voor Roepingenzondag.

Programma
09.30 uur - H. Mis in de St. Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 Utrecht
11.00 uur - Koffie in de Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 9
11.30 uur - Woord van welkom
11.40 uur - Lezing door Mgr. Van den Hende
12.30 uur - Lunch
13.30 uur - Best practices (45 minuten p.p.)
15.00 uur - Koffie / thee
15.30 uur - Afsluitende forumdiscussie
16.00 uur - Borrel

Meld u s.v.p. uiterlijk 15 oktober aan via e-mail.

info

roepen@knr.nl
www.knr.nl

organisatieKonferentie Nederlandse Religieuzen
locatieSint Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl